Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 7 april 2022

Hasidic Dance, Todros Geller, Unit­ed States — Chica­go 1928

Op woensdag 13 april wordt de bundel Zes essays over hedendaags antisemitisme gepresenteerd. Elma Drayer, Margalith Kleijwegt, Hanna Luden, Gideon Querido van Frank, Emile Schrijver en David Wertheim, afkomstig uit onder meer de journalistiek, de wetenschap en de museale wereld, is gevraagd om in een verdiepend essay hun visie op het hedendaagse antisemitisme te delen. Elk van hen doet dat vanuit de eigen invalshoek en vaak heel persoonlijk.

Het antisemitisme is nog altijd springlevend. We komen het tegen als vandalisme, in complottheorieën, in discussies over beveiliging, bij scheldpartijen en zelfs in de vorm van fysiek geweld. Het vindt plaats op scholen, in voetbalstadions en op sociale media. En hoewel er een brede consensus bestaat dat het moet worden bestreden, bestaan er ook heel wat vragen rond dit kwaad. Hoe moeten we het begrijpen? Wat is de beste manier om het tegen te gaan? Wanneer is iets antisemitisch en wanneer niet? Hoe verhoudt het zich tot andere vormen van racisme? En wordt het debat over antisemitisme wel op de juiste manier gevoerd? 

Het eerste exemplaar van Zes essays over hedendaags antisemitisme zal worden aangeboden aan Eddo Verdoner, nationaal coordinator antisemitismebestrijding. Daarna volgt, onder de titel De vele gezichten van het antisemitismedebat een rondetafelgesprek tussen de auteurs.

Type:
literair
Wie:
Joods Cultureel Kwartier & Menasseh ben Israel Instituut
Waar:
Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
woensdag 13 april 2022
Tijd:
15.00 uur

Historicus Bart van den Boom reconstrueerde in zijn nieuwe boek De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 het perspectief van de Joodse Raad, in een poging te begrijpen hoe goede bedoelingen de weg naar de ondergang hebben geplaveid. Van den Boom gaat over zijn bevindingen in gesprek met schrijver en historicus Jaap Cohen (De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis, 2015) en scenarioschrijfster Roos Ouwehand, van wie in het najaar een vijfdelige televisie serie over de Joodse Raad wordt uitgezonden. Journalist en auteur Ronit Palache is moderator van het gesprek.

Type:
debat
Wie:
Spui 25
Waar:
Spui 25, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 14 april 2022
Tijd:
20.00-21.30 uur

Na de Oorlog is de organisatie die gastlessen organiseert waarbij merendeels eerste generatie gastsprekers vertellen over hun eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gedachte daarachter is dat het delen van een persoonlijk verhaal dé manier is om vragen en gedachten over geschiedenis, oorlog en vrijheid levend en concreet te maken.

Na de oorlog gaat nu een stap verder: de organisatie duikt het theater in!
In het kader van de Nationale Dodenherdenking betreden vier gastsprekers van Na de Oorlog het podium met een persoonlijke, aangrijpende en interactieve theatervoorstelling. De voorstellingen zijn te zien op 30 april in Eindhoven en op 4 mei in Amsterdam, IJsselstein en Delft.

Kijk voor meer informatie en de exacte plaats en tijd op Na de Oorlog duikt het theater in.




Always Authors is een serie podcasts  die is opgezet door de lezerswebsite Bookfinity. André Aciman (Noem me bij jouw naam, 2018en Edmund de Waal (De haas met ogen van barnsteen, 2017) bijten de spits af met een gepassioneerd gesprek over hun leven, het creatieve proces en de uitdagingen die ze tegenkwamen bij het vastleggen van hun familiegeschiedenis zodat die voor lezers boeiend zou zijn. 

Je kunt het gesprek online beluisteren op Always Authors of via een van bekende podcast-apps.

Spinoza wordt in Nederland omarmd als de ultieme ‘Denker des vaderlands’. In Amsterdam is hij naamgever van een straat, een standbeeld, een lyceum, een campus, een lezing en meer. Ooit sierde zijn portret het biljet van duizend gulden en de Spinoza-premie is onze belangrijkste wetenschappelijke prijs. Kortom: Spinoza is onze hoogste waarde.
Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man en wat is zijn gedachtegoed? Waarom is hij juist nu belangrijk? Hoezo Spinoza? 

Theatermaker Harpert Michielsen bekijkt het werk van Spinoza als een nieuwsgierige leek. Hij neemt het publiek mee in een wonderlijke ontdekkingstocht door het leven en denken van deze nieuwe Nederlander uit de zeventiende eeuw.

Type:
theater
Wie:
Huis de Pinto
Waar:
St. Antoniesbreestraat 69, Amsterdam
Wanneer:
zaterdag 16 april 2022
Tijd:
19.30 uur, zaal open om 19.00 uur

We waren 'm eigenlijk een beetje uit het oog verloren, de Stichting Nefesh en de televisieuitzendingen die Nefesh twee maal per maand verzorgt. Ze zijn via de kabel te zien op Salto, maar je kunt ze ook kijken via de website van Nefesh. Voor kabelkijkers: de eerstvolgende uitzending is zondag 17 april om 22.00 uur. In mei zijn de uitzendingen op zondag 1 en zondag 15 mei.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.