Nieuws van heinde en ver

Gepubliceerd op: 8 april 2021

Het Joodse familieperiodiek Kveller meldt dat er maar liefst twee films in de maak zijn over het leven van Golda Meir, van 1969 tot 1974 de vierde president van Israël.

De Britse Dame Helen Mirren neemt de rol van Golda op zich in een speelfilm onder regie van de spraakmakende Israëlische filmmaker Guy Nattiv (1973).
Eerder was al bekend geworden dat Shira Haas (Ruchami in de tv-serie Shtisel) Golda Meir zal spelen in de televisieserie Lioness, die wordt geregisseerd door Barbra Streisand. De serie is gebaseerd op het boek Lioness: Golda Meir and the Nation of Israel (2019) van Francine Klagsbrun.

Briet mila in België ter discussie, kopt Jonet, en schrijft over het debat in het federaal parlement van België over de toekomst van de religieuze jongensbesnijdenis bij moslims en Joden. "Het gaat om fysieke integriteit."

De verpakking van Old Bay Seasoning is sinds 1939 nauwelijks veranderd

De Frankfurter Judengasse in 1868

  • In Nederland is het specerijenmengsel Old Bay Seasoning niet of nauwelijks bekend, maar in Amerika is het geliefd als smaakmaker voor schaal- en schelpdieren. The Nosher, het onderdeel van My Jewish Learning dat over eten gaat, ontdekte dat dit condiment Joodse wortels heeft.
  • Op de website van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie een boeiend verhaal over het huis Roseneck, een woonhuis aan de Judengasse in Frankfurt am Main. Henriëtte van Dijk deed onderzoek naar de bewonersgeschiedenis van het huis op het Rosengelände in deze grote stad in de deelstaat Hessen.

BI-ers, allen met een enorme schare volgers op sociale media, laten Sjoa-overlevenden vertellen over hun ervaringen

Amin al-Husseini, de grootmoefti van Jeruzalem, bezoekt een nazi-concentratiekamp bij Berlijn (Tablet Magazine, 8 april 2021)

  • Bekende Israëli's, filmmakers en influencers nemen deel aan het evenement Sharing Memories (Ma’alim Zikaron). Ze spreken met Sjoa-overlevenden en maken gebruik van sociale media, waar ze massaal worden gevolgd door met name jongeren.
  • De startpagina van Tablet Magazine stond op 8 april geheel in het teken van Jom Hasjoa. Maak zelf je keuze uit de tot nadenken stemmende, verbijsterende en indrukwekkende artikelen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.