Dromen over Anne Frank

Gepubliceerd op: 16 juni 2022Maha Hassan

Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2022
Aantal blz.: 278
ISBN: 9789083210810
Vertaald door: DjuKe Poppinga

Gedurende haar verblijf in de woning van de familie Frank op het Merwedeplein in Amsterdam, maakt de schrijfster Maha Hassan kennis met Anne, onder meer door de foto’s die ze aan de muur ziet hangen. Er ontstaat een wederzijdse verbondenheid tussen de twee vrouwen, niet in de laatste plaats door de overeenkomst tussen Annes verhaal (1942-44) en dat van Maha, zeventig jaar later: de Tweede Wereldoorlog en de opstand/ oorlog in Syrië, waarvoor Maha is gevlucht. Anne kruipt steeds meer onder de huid van de schrijfster. Ze zijn voortdurend met elkaar in gesprek.
Terug in Parijs lukt het Maha niet om haar verslag over haar verblijf in Amsterdam te voltooien. Er is een reis naar Ramallah voor nodig om te beseffen dat Anne nog niet uit haar systeem is verdwenen. Sterker nog: Anna is "in haar lichaam meegereisd" naar Israël/Palestina.
De eerste kennismaking met Israël leidt bij Anne tot verbittering over de eenzijdigheid waarmee Maha de situatie in Israël benadert. Langzamerhand laat Maha Annes kritiek tot zich doordringen: ze heeft een onvolledig boek geschreven, waarin ze alleen aandacht opbrengt voor Palestijnen en geen ruimte heeft voor andere groepen: niet alleen de ‘gewone’ Israëlische Joden, maar ook de in Israël wonende Arabische Joden, die destijds hun Arabische thuis hebben moeten verlaten, en de Koerdische Joden, die een minderheid in Haifa vormen.

Maha Hassan (1966) is een Syrisch/Koerdische schrijfster van romans en korte verhalen. Na het behalen van haar B.A. in de Rechten aan de Universiteit van Aleppo publiceerde ze vier romans. In 2004 werkte ze mee aan een jaarverslag over persvrijheid voor de organisatie Schrijvers zonder Grenzen, en in 2005 kreeg ze de Hellman/Hammett-prijs van de Amerikaanse organisatie Human Rights Watch. Zij woont momenteel in Parijs en schrijft zowel in het Arabisch als het Frans.
Hassan woonde op uitnodiging van op uitnodiging van Amsterdam Vluchtstad/het Nederlands Letterenfonds in 2007-2008 een jaar in het voormalige appartement van Anne Frank en haar familie aan het Amsterdamse Merwedeplein.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.