Leo Levielezing: Yaacov Agam

Gepubliceerd op: 9 november 2023

De Israëlische beeldend kunstenaar Yaacov Agam houdt zich al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw bezig met abstracte, kinetische kunst. Galeriehouder Rachel Meijler verzorgt voor Crescas een Zoom-lezing vanuit het museum van Yaacov Agam in Israël.

In 2020 werd het Joods Studiecentrum Leiden door Crescas overgenomen. Van de oprichting in 1983 tot 2020 heeft Leo Levie (1947) zich met hart en ziel ingezet voor de organisatie van dit studiecentrum. Als vrijwilliger zorgde hij voor de verschillende talencursussen met hun docenten, locatie en deelnemersadministratie en -communicatie. Daarnaast heeft Leo Levie zich op allerlei andere wijze ingezet voor de Joodse gemeenschap in Leiden.

Leo Levielezing
Om hem te eren, organiseert Crescas ieder jaar een naar hem vernoemde lezing over kunst en cultuur. Leo Levie is zelf emailleerkunstenaar en kunstliefhebber.

Dit jaar zal galeriehouder Rachel Meijler ons meenemen door het museum van Yaacov Agam in Israël. In haar (Zoom)lezing besteedt zij uitgebreid aandacht aan deze inmiddels 95-jarige kunstenaar, die bekend staat om zijn kleurrijke werk en prachtige fontein op Dizengoff Square in Tel Aviv. Kenmerkend voor het werk van Agam is dat hij naast beweging, licht en geluid in zijn kunstuitingen, probeert de beschouwer daarvan deel te laten zijn.

Revolutionaire bijdragen
Rachel Meijler gaat in op het leven en werk van Yaacov Agam, van zijn vroege jaren tot zijn revolutionaire bijdragen aan de kunstwereld. Via de Zoom-verbinding kun je de meesterwerken van dichtbij bekijken, terwijl Meijler zijn fascinerende creatieve proces en artistieke evolutie belicht.

Ontdek de inspiratie achter die kinetische kunstwerken en zie met eigen ogen hoe hij speelt met beweging, kleur en perceptie om betoverende ervaringen te creëren. Ook de invloed van zijn werk op de kunstgeschiedenis en de bredere samenleving komen aan bod, evenals de hedendaagse kunstenaars die hij inspireerde.

Meld je nu vast aan op de website van Crescas. Deelname kost 17,50 euro. De voertaal van dit interview met Yaacov Agam is Engels.

Beeld: Fire and Water Fountain, Dizengoff Square, Tel Aviv. Foto: Silvia Mollova - Own work, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Portret Yaacov Agam (Foto: Ron Agam, via Zimmerman Fine Art.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.