The Adam Lapid Mysteries

Gepubliceerd op: 4 maart 2021

A Deadly Act
The Adam Lapid Mysteries, Book 5

Jonathan Dun­sky

Londen: Independently Published (in eigen beheer), 2020
Aantal blz.: 232
ISBN: 9798609052063

Ook als e-book verkrijgbaar

Israël, 1951: Privédetective Adam Lapid heeft niet eerder een zaak als deze onder handen gehad. Zijn cliënte, een beroemde Israëlische actrice, heeft gelogen tegen de politie om haar echtgenoot een alibi te verschaffen. Vijf jaar later is ze ervan overtuigd dat hij een collega heeft vermoord, maar ze heeft geen hard bewijs en gaat af op haar vrouwelijke intuïtie.
Ze huurt Lapid in om deze 'cold case' op te lossen. Maar is ze wel helemaal eerlijk? 

De zaak is een puzzel, het slachtoffer stelt hem voor raadsels, evenals de plaats delict. Waarom koos de moordenaar juist díe plek, en waarom heeft hij niet alle bezittingen van het slachtoffer meegenomen? Hoe dichter bij de oplossing Adam komt, des te gevaarlijker wordt het, ook voor hemzelf.

The Auschwitz Detec­tive
Adam Lapid Mysteries, Book 6

Jonathan Dunsky

Londen: Independently Published (in eigen beheer), 2020
Aantal blz.: 306
ISBN: 9798684988608

Ook als e-book verkrijgbaar

The Auschwitz Detec­tive, het zesde boek in de Adam Lapid serie, is een ‘prequel’ - een stuk geschiedenis van de Hongaars-Joodse politieagent Adam Lapid vóór hij in Israël als privé-detective aan het werk ging.

Het verhaal speelt zich af in Auschwitz, waar Lapid in de herfst en winter van 1944 als enige van zijn gezin nog in leven is, nadat zijn vrouw en twee dochters zijn vermoord. Hijzelf kan nauwelijks reden vinden om zich in leven te houden. Maar dan wordt er in het kamp iemand vermoord door een medegevangene. De kampoudste wil de zaak opgelost hebben en draagt Lapid op de moordenaar te vinden. Die moet gevangenen en kampbewaarders ondervragen, en dat blijkt een speurtocht naar de spreekwoordelijke naald in de in dit geval dodelijke hooiberg, in een concentratiekamp waar dagelijks velen worden omgebracht.
En haast is geboden, want als Lapid faalt, is ook zijn leven ten einde.

De thriller wordt een indringend verhaal over goed en kwaad, en over het gevecht om menselijk te blijven in een door en door slechte omgeving. Zelfs daar zijn er glimpjes van genade en hoop. Dunsky heeft grondig onderzoek gedaan naar de gang van zaken in de vernietigingskampen, waardoor het boek het woord ‘spannend’ verre overstijgt.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.