Ad hoc lezing: Alles is politiek - de vijfde verkiezingen in Israël in vier jaar tijd

Bart Schut blik terug, licht toe en duidt de prognoses

Gepubliceerd op: 14 oktober 2022

Op 1 november mag de Israëlische burger voor de vijfde keer in minder dan vier jaar tijd naar de stembus. Wat staat daarbij op het spel? Wie wordt de volgende premier van de Joodse staat? Dreigt er een monsteroverwinning van extreemrechts? Waarom zijn de ooit zo machtige linkse partijen vrijwel verdwenen uit het politieke landschap? En waarom is dat zo versplinterd? In welke opzichten verschilt de Israëlische politiek van de Nederlandse?

NIW-journalist Bart Schut geeft een overzicht van de afgelopen jaren, analyseert de huidige situatie en voorspelt wat er na 1 november zal gebeuren. Maakt Benjamin Netanjahoe zijn tweede grote comeback? Kan premier Yair Lapid de schijnbaar onstuitbare verrechtsing van het land tegenhouden? Of geraakt Israël opnieuw in een patstelling en komen er binnen zes maanden wéér nieuwe verkiezingen?

Item in samenwerking met NIW.
Logo samenwerking 'NIW'

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.