Toebisjwat 5782: zondag 16 januari!

Een verhaal en de achtergrond van de verjaardag van de bomen, én een recept voor babka met gedroogde vijgen en dadels!

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

Toebisjwat (Hebreeuws: טו בשבט) is het Joodse nieuwjaar der bomen (ראש השנה לאילנות).
Deze feestdag wordt gevierd op de 15de (toe) van de Hebreeuwse maand sjwat. Aangenomen wordt dat Toebisjwat oorspronkelijk een landbouwfeest was dat het begin van de lente markeerde. In Israël is Toebisjwat ook een boomplantfeest geworden, waarbij Israëli's, maar ook Joden over de hele wereld bomen planten ter ere of ter nagedachtenis van geliefden en vrienden.

In de vroege Middeleeuwen kwam het gebruik in zwang om Toebisjwat te vieren met een kleine seder waarbij vruchten werden gegeten, aangezien de Misjna deze datum Rosj Hasjana noemde (nieuwjaar). Later werd dat opgevat als een dag die geschikt was voor feestvieren.
De vruchten die traditioneel werden (en worden) gegeten, zijn de sjiv'at ha'minim, de zeven soorten die inheems zijn in het land Israël: tarwe, gerst, druiven, vijgen, granaatappels, olijven en dadels. Je kunt je eigen Toebisjwatseder helemaal naar eigen idee vormgeven, maar wat er altijd bij hoort zijn gedroogd fruit en noten.

Een uitgebreid verhaal over Toebisjwat vind je op My Jewish learning: The "birthday of the trees" is a time for seders, tree-planting and more.

How to Make a Fig and Date Filled Babka for Tu Bishvat

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.