Expositie: Nieuwe kansen, nieuwe kunst

Gepubliceerd op: 17 augustus 2023

De expositie Nieuwe kansen, nieuwe kunst neemt je mee naar Nederland in de periode tussen 1880 en 1940. Die periode was een hoopvolle tijd vol nieuwe technieken en idealen.

De opkomst en bloei van nieuwe kunst- en architectuurstijlen bood maatschappelijke kansen. Na lange tijd te zijn uitgesloten van beroepsgroepen en (kunst)verenigingen lukte het veel Joden een zichtbare plaats te verwerven in de samenleving en de kunstwereld. De tentoonstelling Nieuwe kansen, nieuwe kunst maakt de verhalen zichtbaar van Joodse makers én opdrachtgevers.

Nieuwe kunsten als art nouveau, de Amsterdamse School en art deco worden niet alleen toegepast in dure kunstwerken. Ze zijn al snel ook terug te vinden in het dagelijks leven. Van architectuur en meubels tot affiches en serviesgoed. De ontwerpen zijn erop gericht het leven van iedereen mooier te maken. Zoals een koekblik van de HEMA, zakdoekjes van De Bijenkorf, en een door Fré Cohen ontworpen verpakking voor een broodrooster.

De Obrechtsjoel van de Joodse architect Harry Elte dateert eveneens uit die bloeiperiode. Opgeleverd in 1928, is de Raw Aron Schuster Synagoge de grootste, nog in gebruik zijnde Asjkenazische synagoge in Amsterdam. Elte was een leerling van de beroemde architect Berlage. Hij werkte vooral voor Joodse opdrachtgevers in Amsterdam. De Obrechtsjoel en De Joodsche Invalide, een verpleeghuis voor Joodse ouderen en gehandicapten, behoren tot zijn belangrijkste architectonische nalatenschap.

Nieuwe Kansen, nieuwe kunst is nog tot 3 september 2023 te zien in het Joods Museum in Amsterdam.
Kijk op de website van het Museum voor entreeprijzen en openingstijden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.