Boek: De Joodsche Invalide

Gepubliceerd op: 4 mei 2023

De Joodsche Invalide
Bloei en ondergang van een Amsterdams verpleeghuis

Hannah van den Ende

Amsterdam: Boom, 2023
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789024418848

Rebbe Meijer de Hond gaf in 1910 het startschot voor grootschalige liefdadigheid met zijn brochure Een Joodsch hart klopt aan uw deur. Hiermee vergaarde hij sympathie en geld voor een tehuis waar Joodse invaliden en ouden van dagen in vertrouwde sfeer hun dagen konden doorbrengen.

In de jaren dertig kende "gansch Nederland" de loterijen, kalenders, krantenadvertenties en radio‑uitzendingen van De Joodsche Invalide. Nog voor men besef had van termen als public relations en crowdfunding, paste De Joodsche Invalide die technieken al met verve toe. Het tehuis was decennialang "het troetelkind van Neerlands Jodendom", ook tijdens de toenemende dreiging vanuit nazi-Duitsland in de jaren dertig. Mensen voelden zich veilig in de warme belangstelling van het hele Nederlandse volk.

Tijdens de bezetting bleek echter op dramatische wijze dat die vermeende veiligheid niets meer was dan een illusie.

De Joodsche Invalide
is een kleurrijk boek over de geschiedenis van een Joods verpleeghuis dat zijn tijd ver vooruit was. Daarom kan het nog altijd tot inspiratie dienen. 

De Joodsche Invalide is verschenen bij Boom Geschiedenis
Prijs paperback: € 29,90.

Hannah van den Ende studeerde geneeskunde en geschiedenis. Ze deed als promovendus aan de Universiteit van Maastricht onderzoek naar Joodse artsen in de Tweede Wereldoorlog. Bij Boom uitgevers Amsterdam verscheen van haar hand Vergeet niet dat je arts bent (2014). 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.