Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 20 oktober 2022

Bethlehem, gezien door de ogen van de toonaangevende Duitse geoloog-paleontoloog Otto Jaekel (1863-19129). De pastelkrijttekening uit 1926 is het Jüdisches Artefakt des Monats van de Universiteit van Greifswald. Op de afbeelding is een gesluierde vrouw te zien die zich over een groot, verlaten plein met een fontein haast. De hoge muren zijn van de geboortekerk in Jeruzalem. Het tafereel wordt overschaduwd door de lucht waarin zich al donkere wolken samenpakken. De drukkende hitte voorafgaand aan het naderende onweer is voelbaar in het felle licht.

Wat is het geluid van onze voorouders?
Wat is de muziek van ons geheugen?

Olec Mün en Daniel Voskoboynik spelen Ruakh, een meeslepende muziek- en filmervaring met originele muziek en hedendaagse arrangementen van enkele van de oudste opnames van Joodse muziek ooit, begeleid door projecties van Joods leven vóór het begin van de twintigste eeuw.

Ruakh is een project van verbinding met het verleden, met onze voorouders, van het creëren van een zachte omgeving voor Joden om opnieuw contact te maken met de diepte en diversiteit van hun afkomst. Ruimte maken om buiten de kaders van de Sjoa en alles wat daarin verloren is gegaan op zoek te gaan. Terwijl de opnames worden vertoond realiseren we ons dat deze heilige handeling heel gewoon is: wijzelf dragen melodieën met ons mee, als een vlam of zaadjes die moeten worden gewekt.

Na het concert is er ruimte voor een gesprek met Daniel en Olec, om vragen te stellen en samen manieren te ontdekken om met ons verleden in het heden om te gaan. Manieren die een aanvulling kunnen zijn op de meer klassieke wijzen van herinneren die we kennen.  Er wordt gezorgd voor lekkere zoete hapjes en drinken. Na afloop is er gelegenheid om in sjoel met elkaar te sjmoezen. Iedereen is welkom! 

Het aantal plaatsen voor deze intieme avond is beperkt. Aanmelden doe je via de link hieronder!
Kosten: Pay what you can / glijdende schaal van 18 - 54 euro (en neem vooral contact met ons op als de kosten een belemmering vormen voor deelname!)


Over de musici: 

Olec Mün is componist, multi-instrumentalist en dichter. Hij heeft muziek en compositie gestudeerd in Argentinië en reisde door India en Noordwest-Afrika om te leren van diverse muziekculturen en hun benadering van muziek en spiritualiteit. Hij heeft drie eigen studioalbums gemaakt, waaronder Septenio, een retrospectief van zijn eerste zeven levensjaren, waarin hij experimentele elektronische muziek mixt met opnames uit zijn jeugd, Reconciliation (Lady Blunt Records), een systemisch en op uitvoering gebaseerd pianowerk gecomponeerd om de wonden van oorlog, uitsluiting en segregatie te herstellen en te helen en meest recentelijk de albums Vögel en Makara.

Daniel Voskoboynik is dichter, facilitator en multi-instrumentalist. Zijn gepubliceerde werk omvat The Memory We Could Be (New Internationalist, 2018) en Sheetmusic for the Wind (Zikoren, 2016). Hij voerde concert-gesprekken (uitvoeringen die muziek combineren met etnisch-musicologische verhalen) over de hele wereld, van Sydney tot Sarajevo.

Type:
muziek
Wie:
Oy Wey Amsterdam
Waar:
Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam
Wanneer:
woensdag 2 november 2022
Tijd:
18.30 - 22.00 uur

Nationaal Holocaust Namenmonument wint de prestigieuze Gouden Piramide 2022

In de nominatie voor het monument staat het volgende beschreven: "In 102.220 bakstenen zijn de namen gegraveerd van evenzoveel Nederlandse Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Het Nederlands Auschwitz Comité nam het initiatief voor het Nationaal Holocaust Namenmonument en volhardde in de missie om het te realiseren."

In de turbulent stedelijke omgeving van Amsterdam moest het comité daarvoor de nodige weerstanden overwinnen. Het resultaat is een even belangwekkende als indringende plek voor herdenking, bezinning en educatie.

Lees het volledige persbericht in onderstaande PDF.

Gouden piramide 2022

Mona en Lida in Schellingwou (Dijk), ets en aquatint, 1977

Begrafenis, ets, 29 april 1967

Veel mensen zullen zich de grote overzichtstentoonstelling herinneren van de schilderijen van Herman Gordijn in Museum More in Gorssel in het jaar van zijn overlijden. Hij was echter ook een eminent graficus. In Fochteloo komt een groot overzicht van zijn grafisch werk: etsen, houtsneden en litho’s. Stichting Nobilis laat een fraai boek verschijnen bij de tentoonstelling, geschreven door de kunsthistoricus Rob Smolders uit Deventer. Peter Kooij verzorgt de bibliografie in het boek en de lijst van tentoonstellingen. Dr. Joseph Kessels schonk Stichting Nobilis alle houtsnedeblokken en etsplaten en de bijbehorende prenten. Ook de bibliotheek van Gordijn kwam naar Fochteloo, terwijl vorig jaar de helft van de kunst die Herman Gordijn zelf had verzameld eveneens werd geschonken aan Stichting Nobilis. Hoogste tijd voor een prachtig eerbetoon aan deze grote kunstenaar. Er wordt ook een lezingenprogramma georganiseerd.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Stichting Nobilis
Waar:
Centrum voor prentkunst, Zuideinde 26b, Fochteloo
Wanneer:
zondag 9 oktober 2022 - zondag 18 december 2022
Tijd:
Donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur

Der Himmlerbefehl

Als kunstenaar bedacht Gunter Demnig in 1996 de Stolpersteine, waarmee hij de slachtoffers van het nationaal-socialistische tijdperk herdenkt. Wat klein begon, in een atelier in Keulen, is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste gedecentraliseerde herdenking ter wereld, die wordt voortgezet door mensen in en buiten Duitsland, waaronder de Stichting Stolpersteine in Amsterdam. In een lezing zal Gunter Demnig vertellen over zijn artistieke werk, de geschiedenis van de Stolpersteine en hoe dit project zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste dragers van de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog.
Daarna gaat Gunter Demnig in gesprek met David J. Wertheim, cultuurhistoricus en directeur van het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Sociaal-Wetenschappelijke en Cultuurhistorische Studies in Amsterdam. 

Type:
lezing
Wie:
Goethe Instituut Amsterdam
Waar:
Herengracht 470, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 3 november 2022
Tijd:
19.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.