Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends

Gepubliceerd op: 24 november 2022

Tel Aviv, van de in Rusland geboren Oksana Zaika (1969)


Op dinsdag 29 november ontvangt David Grossman de Erasmusprijs 2022, die hem zal worden uitgereikt door koning Willem Alexander in het Koninklijk Paleis op de Dam. In de week daaraan voorafgaand was de schrijver bij diverse gelegenheden te zien en te horen.

David Grossman is in Nederland omdat hij de winnaar is van de Erasmusprijs 2022. Die wordt hem op 29 november in het Koninklijk Paleis te Amsterdam uitgereikt door koning Willem Alexander.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam vindt het een eer en een voorrecht de geliefde schrijver onder haar dak te ontvangen. Grossmann zal voorlezen uit eigen werk, waarna hij wordt geïnterviewd door Natascha van Weezel. Na afloop is er gelegenheid om zijn boeken te laten signeren.
De toegang tot het evenement is gratis, maar je moet je te voren aanmelden.

Type:
literair
Wie:
OBA en Uitgeverij Cossee
Waar:
OBA theater, OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 25 november 2022
Tijd:
15.30-17.00 uur

Rolinha Kross zingt Sefardisch en dat doet ze op zondag 27 november om 15.00 uur in Synagoge Delft aan de Koornmarkt 12.
Kross -  ze heeft een Joods-Tsjechische moeder en een Surinaamse vader en kent Sefardische en Jiddisje muziek al van kleins af aan - zingt deze middag naast Sefardische liederen ook een aantal Jiddisje liederen en ze wordt daarbij begeleid door gitarist Tis Marang.
Koop je kaartje online!

Hebrew Groove, de eigentijdse Hebreeuwse vocal group uit Amsterdam treedt samen met Noam Vazana, niet geheel toevallig ook de dirigent van het koor, op in een programma met klassieke Turkse/Ottomaanse en Sefardische muziek en liederen in het Turks, Hebreeuws, Jiddisj, Arabisch, Engels en Nederlands. Daarnaast spelen Noam Vazana en Selim Doğru nieuwe muziek van eigen hand.  

Type:
muziek
Wie:
Podium Mozaïek
Wanneer:
zaterdag 26 november 2022
Tijd:
20.30 uur

Donderdag 8 december is de in Wenen geboren en tegenwoordig deeltijd-Hollander Georg Deutsch te gast bij Boekhandel Blankevoort in Amstelveen. Hij zal spreken over Exil-literatuur, en meer in het bijzonder over de vriendschap tussen Soma Morgenstern en Joseph Roth, beiden schrijvers die na de machtsovername door Hitler gedwongen waren naar andere landen uit te wijken om te kunnen blijven publiceren.
Directe aanleiding is het verschijnen van Morgensterns boek Vlucht en einde van Joseph Roth in de Nederlandse vertaling van Els Snick en van commentaar en een nawoord voorzien door de spreker van de avond.

Type:
literair
Wie:
Boekhandel Blankevoort
Waar:
Rembrandtweg 649-651, Amstelveen
Wanneer:
donderdag 8 december 2022
Tijd:
20.00, inloop vanaf 19.30 uur

Zondagmiddag 11 december om 14:00 vindt de eerste Harry van den Bergh lezing plaats. Harry van den Bergh z”l was jarenlang bevlogen voorzitter van de Nederlandse Vrienden van de Hebreeuwse Universiteit. Hij overleed 20 maart 2020. Het huidige bestuur van de NVHU wil hem gedenken met een jaarlijkse lezing.


Aanmelden graag via secretariaat@nvhu.nl. Vermeld in je bericht met hoeveel personen je aanwezig zult zijn.

Type:
lezing
Wie:
Vrienden van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem
Waar:
Brouwerij De Engel, Albert Cuypstraat 182, 1, Amsterdam
Wanneer:
zondag 11 december 2022
Tijd:
14.00

In de zomer van 2011 was Harry van de Bergh één van de eersten die columns ging schrijven voor de Crescas-website. In zijn eerste bijdrage, ‘Ter kennismaking’, werd meteen duidelijk de lezers van hem mochten verwachten. Zijn laatste column verscheen op 13 maart 2020.
We hebben alle 255 columns bewaard, zodat jij ze online kunt lezen en Harry's belangrijke bijdrage aan Crescas niet wordt vergeten.

Componist, etnomusicoloog en multi-instrumentalist Hankus Netsky kreeg in 1998 de opdracht voor een compositie voor Jeff Warschauer, befaamd mandolinespeler en collega van Netsky in onder meer de Klezmer Conservatory Band.
"Jeff zelf stelde voor dat ik me zou laten inspireren door schilderijen van Marc Chagall waarop mandolinespelers te zien zijn", vertelt Netsky. "Die blijven veel te veel onderbelicht, vond hij. Het gaat altijd alleen maar over violisten zoals De groene viool en De violist op het dak.
"Ik nam zijn idee over en toen kwam de inspiratie meteen - Chagalls beelden zijn heel krachtig en brengen een heel ander gevoel over dan die van de violisten, omdat ze de nadruk leggen op de mensen die erop spelen in plaats van op het instrument zelf. Elk deel van mijn compositie Chagalls Mandolins vertegenwoordigt een schilderij en een karakter."

David, de broer van Marc Chagall, spelend op een mandoline (1914)

Lisa met mandoline (1914)

Hankus Netsky: Chagall's Mandolins

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Eric Ottenheijm Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Parabels

Ons woord parabel is afgeleid van het Griekse woord parabolè, dat ook een weergave is van het Hebreeuwse masjal. Het duidt zowel een spreuk (denk aan Misjle Sjlomo) als een gelijkenis of parabel,...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.