Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 9 juni 2022

Het Israëlische leger heeft aangekondigd dat het aantal vrouwen in de frontlinies zal worden uitgebreid. Deze opmerkelijke ontwikkeling is in gang gezet door vier vrouwelijke dienstplichtige soldaten die bij het Hooggerechtshof een juridische procedure aanspanden om het IDF te dwingen hen op te nemen in 'men-only' legereenheden. Meer in IDF to increase women in combat roles in experimental trial in The JC.

De Britse schrijfster B.J. Woodstein moest veertig worden om eindelijk te begrijpen dat je als vrouw wel alles kán doen, maar niet per se hóeft te doen. "Het is bijna niet te doen zowel een balaboesta als een carrièrevrouw te zijn. Ik was voortdurend doodmoe en had voortdurend het gevoel dat ik in alles faalde", schrijft ze in Kveller in I Admit It, I’m Burnt Out. This Yiddish Word Explains Why.

Oudheidkundige Jona Lendering schrijft in zijn online magazine Mainzer Beobachter over een in de jaren '80 op de Westelijke Jordaanoever opgegraven stukje lood dat jarenlang onopgemerkt was gebleven.
Uit onderzoek zou blijken dat het hier een loden vloektablet betreft, te dateren in de Late Bronstijd (zeg maar tussen 1550 en 1150 vdgj) waarop de letters Jhw zijn te lezen. 

Maar Lendering zou Lendering niet zijn als hij deze claim niet van alle kanten onder de loep had genomen, temeer daar die in twee gerespecteerde dagbladen onlangs ruime aandacht kreeg.
Lees zijn hele betoog in De eerste vermelding van Jahweh?

Wat denk je als je alleen de kop leest van het artikel in Tablet Magazine, Uprooting the Wandering Jew? Waarschijnlijk verwacht je geen verhaal over de hernoeming van een doodgewone kamerplant ... In Nederland kennen we de makkelijk stekbare, snelgroeiende 'omaplant' tradescantia zebrina als 'de wandelende Jood'.

Maar in deze woke-tijden kan dat niet meer, en dus moet er een andere naam worden gevonden. Dat proces is overigens al aan de gang sinds 2009 …
Wat je er ook van vindt; het is een leuk en informatief verhaal!

Ilanit Shamia woont in de wijk Florentin in Tel Aviv; ze begint haar dag met een Americano in een plaatselijk café. Deze ochtendroutine, die ze al geruime tijd volhoudt, is uitgegroeid tot het project Koret Bacafe (Lezen in het café). Een beetje woordspelig is het wel: café betekent in het Engels coffeeshop (een plek waar je koffie drinkt, en dus niet in de Nederlandse betekenis van het woord) en koffie in het Ivriet.

Shamia Shamia schetst haar koffiebeker van de dag op haar iPad en combineert dat met een citaat in het Engels uit wat ze die ochtend leest en post de combinatie op haar Instagram-account Koret Bacafe. Times of Israel zocht Shamia op. Lees meer in This artist drinks, draws and shares her daily cup of Joe.


Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de kip in een ver verleden als een exotisch dier werd vereerd. Hoe dit boombewonende pluimvee uiteindelijk zo'n belangrijk voedingsmiddel werd, is een verhaal apart. Vrijwel zeker is wel dat de kip pas in de Romeinse tijd op het menu van de mens verscheen. Waarom? Dat lees je in The Jerusalem Post: Chickens were revered for centuries before they became dinner.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.