Theater: Waarom Truus

Gepubliceerd op: 23 maart 2023

Actrice Margje Wittermans kruipt in de voorstelling Waarom Truus in de huid van Truus Wijsmuller. Deze verzetsheldin redde tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van meer dan 10.000 Joodse kinderen.

De inspiratie voor deze voorstelling kreeg Wittermans tijdens het inspreken van de documentaire over Geertruida (Truus) Wijsmuller. Zij bracht samen met anderen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid. Voor haar werk ontving zij in 1966 de Yad Vashem-onderscheiding als Rechtvaardige onder de Volkeren. Aan het Bachplein in Amsterdam-Zuid staat een portretbuste van haar.

De actrice was getroffen door haar daadkracht en moed. Waarom Truus is een bijzonder portret van een bijzondere vrouw, waarin verbondenheid centraal staat. Een verhaal dat iedereen moet horen.

De voorstelling is te zien op 31 maart in Theater De Speeldoos in Baarn, en op 4 mei in Theater Walhalla in Rotterdam. Kaarten kun je bestellen via de website van Theater.nl: Waarom Truus.

Beeld: Ron Kroon (ANEFO) - GaHetNa (Nationaal Archief NL), via Wikimedia Commons.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.