Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander literair ni

Gepubliceerd op: donderdag 7 januari 21, 16:00

Vijanden: Een liefdesroman

Isaac Bashevis Singer

Amsterdam: LJ Veen Klassiek/ Atlas Contact, 2020
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789020416367

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Stella Bromet
Oorsponkelijke titel: Enemies: A Love Story (Jiddisj: Sonim, di Geshichte fun a Liebe‎)

Sjoa-overlevende en vluchteling Herman Broder krijgt, haast voor hij er erg in heeft, drie vrouwen in zijn leven Jadwiga, de Poolse boerin die hem heeft helpen onderduiken voor de Duitsers; Masja, zijn bloedmooie, neurotische, enige ware liefde; en Tamara, zijn eerste vrouw, die als door een wonder is herrezen uit de dood. Zijn leven wordt alsmaar ingewikkelder en hij slaagt er maar niet in om er greep op te krijgen. Ondertussen worstelt hij met zijn oorlogsverleden tegen de achtergrond van het alledaagse leven in de drukbevolkte Joodse wijken van New York.

Isaac Bashevis Singer (Izaak Zynger, 1903-1991) was een Pools-Amerikaanse schrijver van korte verhalen, romans, essays en kinderboeken in het Jiddisj. In 1978 is zijn oeuvre bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur, de enige keer dat de prijs is toegekend aan een schrijver die in het Jiddisj schreef.

Een man voor de zomer
Over de liefde

Renate Rubinstein

Amsterdam: Atlas Contact , 2020
Aantal blz.: 416
ISBN: 9789025465544

Ook als e-book verkrijgbaar

Een man voor de zomer volgt Renate Rubinstein in een levenslange speurtocht. Die voert van de vroege stukken die de vrijere liefde van de sixties uitbuiten en tegelijk ontleden via de klassieker Niets te verliezen en toch bang, wanneer ze het monster van de echtscheiding in de muil moet kijken, naar haar late, scandaleuze liefde voor Simon Carmiggelt, Mijn beter ik.
In Een man voor de zomer is Renate op haar best: persoonlijk, lyrisch, venijnig, eerlijk. "Als ik echt even niet meer weet hoe te denken, schrijven of leven, dan lees ik een paar columns van Renate Rubinstein. Angst weg, levensvreugde terug. Hoppa!" – Niña Weijers, "Ik herlees haar geregeld en ben dan altijd weer getroffen door haar gestileerde openhartigheid." – Marja Pruis, "Onze tijd mist een schrijver als Renate Rubinstein – zoveel ziel, verstand en gevoel." – Tommy Wieringa

Renate Rubinstein (1929-1990) was de Koningin van de Column. Onder het pseudoniem Tamar publiceerde zij jarenlang in Vrij Nederland. Haar zogenoemde themaboeken Niets te verliezen en toch bang, over echtscheiding, Liefst verliefd, Nee heb je, over ziek-zijn, en Mijn beter ik, over haar relatie met Simon Carmiggelt, zijn klassieke egodocumenten in de Nederlandse literatuur. Voor Niets te verliezen en toch bang ontving zij de Multatuliprijs 1979. Hans Goedkoop bezorgde postuum Over Israël, een keuze uit de stukken over Israël en het jodendom, Twijfel trainen, een keuze uit de Israëlische dagboeken waarin Rubinstein de basis legt voor haar schrijverschap, en Iedereen was er, over Rubinstein en haar vriendenkring die haar vijftigste verjaardag met haar vierde.
In november 2020 verscheen in de serie Privédomein Bange mensen stellen geen vragen, een bundel samengesteld en ingeleid door Ronit Palache.

Door leugens verleid
Hoe je fake news en andere vormen van manipulatie herkent en bestrijdt

Peter Klerks

Amsterdam: Prometheus, 2020
Aantal blz.: 544
ISBN: 9789044645767

Psychologische oorlogsvoering is gevaarlijke materie voor een democratie. Toch doen overheidsdiensten, ondernemingen en criminelen op grote schaal aan psychologische misleiding.
Door leugens verleid vertelt over de grootste misleidingsoperaties uit de geschiedenis tot nu: van het organiseren van een staatsgreep door überpropagandist Joseph Goebbels tot de kunst van virtuele verleiding. Peter Klerks laat zien hoe er met rubberen tanks en een sound system drie Duitse Wehrmachtdivisies op de vlucht werden gejaagd, hoe de CIA het feminisme op gang hielp en hoe er 96 boeven werden gevangen door een feest te organiseren. Puttend uit historische en tot voor kort geheime bronnen, wetenschappelijk onderzoek en honderden vaak ontoegankelijke rapporten schetst Klerks een indringend beeld van misleidingstechnieken. De lezer wordt ingewijd in methoden als neuromarketing, militaire misleiding en propaganda.
Dit verontrustende boek schetst juridische en ethische dilemma’s, maar maakt in de eerste plaats verborgen kennis voor iedere lezer toegankelijk. Door leugens verleid daagt uit tot debat; kunt u het zich veroorloven stiekeme misleiding te negeren?

Peter Klerks (1958) studeerde politicologie en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op georganiseerde criminaliteit. Klerks was gemeenteraadslid in Amsterdam, werkt aan de Politieacademie en is raadadviseur bij het Openbaar Ministerie.

Nieuws uit boekenland

  • Kinderboekenschrijfster Yvonne Brill is in de nacht van zondag 3 januari 2021 overleden aan de gevolgen van corona. In de laatste Crescas-nieuwsbrief van 2020 besteedden we aandacht aan wat haar laatste boek zou zijn: Davids droom. Op Jonet.nl staat een mooi In Memoriam.
  • Op 17 maart ligt Over grenzen in de winkel, waarin Joanne Nihom schrijft over haar leven in Israël. Daar komen wij uiteraard op terug!
  • De Britse schrijver Michael Morpurgo bewerkt in zijn Tales from Shakespeare toneelstukken van William Shakespeare voor jonge lezers, maar De koopman van Venetië laat hij links liggen. Lees in JTA.org British children’s author omits ‘Merchant of Venice’ from Shakespeare anthology, citing anti-Semitism as one reason.
  • In de honderdste aflevering van Betty Asfalt Troost TV sprak Paul Haenen onder andere met Connie Palmen. Hoe heeft zij de afgelopen week gekeken naar de tv-serie I.M.? Dat fragment begint na 1 uur en 21 minuten.
  • Op Neerlandistiek.nl verschijnen geregeld jeugdverhalen over Joden, geschreven door Ewoud Sanders. Eind december konden we het verhaal Een barmhartige Samaritaan uit 1824 lezen, geschreven door Johann Peter Ludwig Snell (1764-1817). Van deze dominee verschenen onder meer de stichtelijke werken Kritik der Volksmoral fur Prediger: nach Kantischen Grundsatzen (1793), Moralische Lehrsäze durch Beispiele aus der heiligen Schrift erläutert zum Gebrauch in deutschen Schulen (1800) en Neuer Katechismus der Christlichen Lehre (1804).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.