Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers.

Gepubliceerd op: 17 december 2020

Davids droom

Yvonne Brill

Assen: Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, 2020
Aantal blz.: 120
ISBN: 9789023257592

Met dit boek gaat een langgekoesterde wens van Yvonne Brill in vervulling. Vanuit haar eigen Joodse achtergrond en om kinderen te leren dat iedereen erbij hoort, wilde ze al heel lang een verhaal schrijven voor iedereen vanaf 1twaalf jaar over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

David Polak is elf jaar als het verhaal begint. In zijn woonplaats Amsterdam maakt hij van dichtbij mee hoe de Joden steeds verder worden uitgesloten van het dagelijks leven. Uiteindelijk worden hij en zijn familie naar Kamp Westerbork in Drenthe vervoerd. Ze blijven daar meer dan een jaar, maar worden uiteindelijk toch op transport naar Auschwitz gezet.
Al vanaf het eerste transport naar Westerbork maakt David nieuwe vrienden; zo ontmoet hij de zigeunerjongen Josh en in Auschwitz het mooie meisje Tirzah. Vriendschap en familie slepen hen door alle ellende heen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen ongeschonden uit de oorlog komt.
Yvonne Brill deinst er niet voor terug om in dit fictieve verhaal de verschrikkingen uit de oorlog te benoemen, maar Davids droom laat ook – en vooral – een onverwoestbare hoop en vertrouwen in de toekomst zien.

Yvonne Brill (Amsterdam, 19 juni 1942) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur. Zij heeft ook gepubliceerd onder pseudoniem Jaap Helder. Zij is vooral bekend door de serie Bianca (meisjesboeken over paarden) en de serie Rob en Rieneke (leren lezen voor dyslectische kinderen). In 2013 verloor zij haar partner en vestigde zij zich permanent in het Drentse Aalden. Zij is actief bij de Kunstenaarsherberg Zweeloo en geeft tekenlessen.

De Aleph en andere verhalen

Jorge Luis Borges

Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
Aantal blz.: 448
ISBN: 9789023494577

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Barber van de Pol
Oorsponkelijke titel: El aleph

De Aleph en andere verhalen is een bundel boordevol filosofische puzzels en bovennatuurlijke verrassingen. De man met het absolute geheugen, het meisje dat haar verkrachting op briljante wijze wreekt, de schrijver die Don Quichot herschrijft, de moordenaar die een bedrieglijk eenvoudig labyrint optrekt waarin een politieman zijn dood tegemoet gaat, Judas die Jezus verraadt om hem te kunnen idealiseren, de Aleph die alles bevat wat ooit is geweest en wat ooit zal zijn, de wereld als bibliotheek of de bibliotheek als wereld – het zijn enkele van de inmiddels klassieke verhalen uit deze bundel.

Deze grote klassieker uit 1949 nu in een voordelige editie!

Jorge Luis Borges (1899-1986) werd geboren in Buenos Aires. Tussen 1914 en 1921 verbleef hij met zijn ouders en zijn zus in Europa. Terug in Buenos Aires begon hij te publiceren: verhalen, gedichten en essays. Vanaf de jaren veertig werd hij langzamerhand blind. Niettemin reisde hij juist de laatste dertig jaar van zijn leven over de hele wereld. Hij stierf in Genève, waar hij ook is begraven.

Een man zijn

Nicole Krauss

Amsterdam: Ambo | Anthos, 2020
Aantal blz.: 280
ISBN: 97890263334

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Rob van der Veer
Oorsponkelijke titel: To be a Man

In tien korte verhalen schrijft Krauss over menselijke zwakte en kracht en onderzoekt vanuit verschillende standpunten wat het betekent om man of vrouw te zijn. Haar Joods-Amerikaanse wortels zijn daarin onmiskenbaar aanwezig.

Op de vloer van haar slaapkamer bij een hospita vertelt een tienermeisje haar vriendinnen over de zakenman die haar een briefje van 500 franc gaf, met daarop het nummer van zijn hotelkamer. Een oude professor, die op het randje van de dood balanceerde, vlucht met zijn pasgeboren kleinkind naar het dakterras van een appartementengebouw. Twee zussen keren terug naar huis voor het scheidingsritueel van hun ouders. Een moeder belt haar dochter op om te vertellen dat ze een nieuwe echtgenoot toebedeeld heeft gekregen van de overheid.

Lees in The Guardian Nicole Krauss: 'The idea of manhood is so beleaguered' en hoor de schrijfster in het VRT programma Boekenmarathon en Boekenfeest van 9 november 2020 zelf aan het woord.

Nicole Krauss (1974) debuteerde met Man komt kamer binnen (2003), dat door de Los Angeles Times werd verkozen tot Book of the Year. De geschiedenis van de liefde (2005) werd internationaal juichend ontvangen. Krauss publiceerde verhalen in The New Yorker, Esquire en Best American Short Stories. In 2010 verscheen Het grote huis, Donker woud in 2018. Nicole Krauss woont in New York.

Vers uit de ramsj geplukt

We vonden weer een aantal prachtige boeken die in de uitverkoop zijn beland.

Nieuws uit boekenland

  • David Barnouw noemt op Jonet.nl Na het Achterhuis in zijn recensie een belangrijk boek. Geschreven door Bas von Benda-Beckmann
  • Times of Israel herdenkt de Britse schrijver John le Carre die zaterdag 12 december op 88-jarige leeftijd in Londen overleed en herhaalde het interview dat de krant 22 jaar geleden met hem had: Le Carre: "Extraordinary Israel, ‘""crackling with debate, rocked me to my boots".
  • In onze digitale brievenbus viel de nieuwsbrief van de Stichting Andreas Burnier, waarin we op de hoogte werden gesteld van nieuwe toevoegingen en vondsten op de website Andreas Burnier, waaronder een niet eerder bekende foto. Daniël van Mourik, partner en beheerder van Burniers nalatenschap schrijft: "Manja Ressler (mede-website beheerder, red.) en ik doen dit werk gelukkig niet voor niets want er blijkt hernieuwde belangstelling te bestaan voor het werk van Andreas, met name van een nieuwe generatie. Jonge vrouwelijke schrijvers en lezers die niet bekend waren met haar werk, ontdekken haar boeken en raken er door geïnspireerd. Vrij recent ontving ik bezoek van Ronit Palache, die reeds twee uitgaven in de beroemde Privé-Domeinreeks van de Arbeiderspers verzorgde over Ischa Meijer en Renate Rubinstein. Zij wil een deel autobiografische geschriften maken van Andreas’ werk. Het plan is om deze uitgave te laten verschijnen in september 2022 bij de twintigste sterfdag van Andreas."
  • Deze maand is de essaybundel Een gevaar dat de ziel in wil (2003)als e-book verschenen.
  • Plotseling was schrijver Roald Dahl (1916-1990) hot news, toen zijn familie op roalddahl.com publiekelijk excuses maakte voor de antisemitische uitlatingen van de gerenommeerde schrijver. Het literaire weblog Tzum maakte er melding van, en op Jonet.nl verscheen zelfs een poll, "De nabestaanden van Roald Dahl hadden geen excuses hoeven maken voor het antisemitisme van hun vader en opa."
  • De livestream van de boekpresentatie van Bernie’s oorlog 1942-1945. Dagboek van een Joodse boerenknecht is nu te bekijken op de Facebookpagina van het Joods Cultureel Kwartier.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.