David Grossman wint de Erasmusprijs 2022

"Grossman wil in zijn werk de mens van binnenuit begrijpen, en de ander liefdevol bezien over grenzen van oorlog en geschiedenis

Gepubliceerd op: 10 maart 2022

Deze jaarlijkse oeuvreprijs wordt toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of de kunsten, in Europa en daarbuiten. Aan de prijs is een bedrag van € 150.000 verbonden. Het thema van de prijs is dit jaar ‘Verbinders in een verdeelde wereld’.

Uit het juryrapport: "Grossman voldoet als geen ander aan deze typering. In zijn werk wil hij de mens van binnenuit begrijpen, en de ander liefdevol bezien over grenzen van oorlog en geschiedenis heen. De Stichting Erasmusprijs wil daarom zijn kunstenaarschap eren en lezers de kans geven zijn werk te (her)ontdekken: als troost, en als leidraad hoe mens te zijn.’'

Uit het juryrapport: "Grossman voldoet als geen ander aan deze typering. In zijn werk wil hij de mens van binnenuit begrijpen, en de ander liefdevol bezien over grenzen van oorlog en geschiedenis heen. De Stichting Erasmusprijs wil daarom zijn kunstenaarschap eren en lezers de kans geven zijn werk te (her)ontdekken: als troost, en als leidraad hoe mens te zijn."

Hilde Pach, al vele jaren Grossmans vertaler naar het Nederlands, schreef op haar Facebookpagina: "Mooi nieuws! Ooit, toen niemand nog van David Grossman gehoord had, vertaalde ik zijn roman Zie: liefde, een moedige poging om de Sjoa te begrijpen. De vertaling verscheen in 1990 en is nog steeds verkrijgbaar bij uitgeverij Cossee. Er volgden veel meer boeken, ook door anderen vertaald." Hilde verwijst verder naar haar website voor recensies en interviews die ze daarover schreef. Daar ook een gesprek over de dood van zijn zoon Uri. "Ondanks zijn grote persoonlijke verlies en ondanks zijn teleurstelling in zowel Israëli's als Palestijnen laat hij al vele jaren het redelijke geluid horen waaraan het zo vaak ontbreekt. En hij blijft mooie boeken schrijven. Zeer verdiend dus, die Erasmusprijs."

Lees op de website van de Stichting Praemium Erasmianum het persbericht over de toekenning.

De prijzenkast van Grossman raakt steeds mooier gevuld: na de Man Booker International Prize in 2017, de Israel Prize in Literure in 2018, de Zweedse Berman Literature Prize in 2021 en eveneens in 2021 de twaalfde Würth Prize for European Literature. Zijn eerste onderscheiding was de Bernstein Prize voor Israëlische schrijvers onder 50 in 1985.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.