Israëlische archeologen: "Stop met graven"

Gepubliceerd op: 22 juni 2023

Israëlische archeologen willen een vermindering van het aantal opgravingen in het land. Sommigen willen zelfs dat er helemaal wordt gestopt. Volgens de wetenschappers zijn er al zoveel voorwerpen gevonden dat er geen tijd is voor wetenschappelijke analyse.

Israël is een gewilde locatie voor archeologisch onderzoek. De meeste opgravingen maken deel uit van lopend onderzoek. Op plaatsen die eerder al vondsten opleverden, gaan wetenschappers verder zoeken. Daarbij krijgen ze vaak hulp van studenten die daarvoor studiepunten krijgen.

Maar vanwege de groeiende bevolking wordt veel onaangetast land ontgonnen en bouwrijp gemaakt. Voordat de graafmachines hun werk doen, krijgen onderzoekers de mogelijkheid om bodemonderzoek te doen.

Dertigduizend voorwerpen
Volgens de Archeologische Dienst van het land krijgen medewerkers zo’n dertigduizend voorwerpen per jaar toegestuurd, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz. De vondsten variëren van keukengerei, en scherven tot bijlen uit ieder denkbaar tijdvak. Die enorme hoeveelheid artefacten komen terecht in depots. Het ontbreekt de archeologen aan tijd om ze allemaal op waarde te schatten.

Dan gaat het niet om een paar maanden, maar om jaren van wetenschappelijk onderzoek om de achterstand in te halen. Laat staan dat er wetenschappelijke publicaties uit voortkomen die de kennis over een bepaalde periode vergroten.

Vernielingen
Maar het belangrijkste bezwaar betreft de vernielingen van de vindplaatsen. Een plek waar is gegraven, is voor altijd veranderd. Verschillende locaties van oudheidkundige waarde zijn al onherstelbaar beschadigd. “Archeologie is destructief”, zegt hoogleraar Erez Ben-Yosef van de Universiteit van Tel Aviv in een interview met de krant. “Het is niet mogelijk een experiment te herhalen. Ik ben voorstander van de extreme aanpak: we moeten morgenochtend al stoppen met graven."

Beeld: House of Pillars bij Tel Hazor (Galilea) Donatus via Wikimedia Commons

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.