Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 18 februari 2021

Afbeelding: 'Judea', een werk in gemengde techniek van de Israëlische kunstenaar Uriel Cazes (Haifa, 1954).
Uriel Cazes studeerde aan de kunstacademie van Tel Aviv en zette na zijn diensttijd zijn studie voort bij professor Sotirios Michou aan de Kunstacademie van Stuttgart in Duitsland. In 1989 begon hij aan een serie werken gewijd aan de Joodse cultuur en religie. Cazes woont afwisselend in Duitsland en op Ibiza en exposeert in galerieën over de hele wereld.
Cazes' 'Judea' is te koop op IsraeliArtMarket.Ter gelegenheid van de Queer Geschiedenis Maand, georganiseerd door IHLIA LGBTI Heritage, (voorheen Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief), vertoont het Joods Cultureel Kwartier vrijdag 19 februari om 14.30 uur de documentaire Dear Fredy (2017). De film wordt ingeleid door historicus en archeoloog Judith Schuyf.

De documentaire gaat over Fredy Hirsch, een openlijk homoseksuele Duits-Joodse man, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer op de Facebookpagina van het JCK, waar ook de link voor aanmelding te vinden is.

Een Kaarslichtconcert in de Snoge in coronatijd? Ja, dat kan, want het gebouw heeft voldoende ruimte om honderd muziekliefhebbers conform de coronamaatregelen van een plaats te voorzien.

Op donderdag 25 februari komen Marco Danesi en Paolo Gorini, samen het Duo Ebano, met een programma kamermuziek voor klarinet en piano waarbij de focus ligt op Joodse componisten. 

Meer informatie over het programma en tickets op Kaarslichtconcert 25 februari


Type:
muziek
Wie:
Duo Ebano/Joods Cultureel Kwartier
Waar:
Portugese Synagoge
Wanneer:
donderdag 25 februari 2021
Tijd:
19.30 uur

Daags voor de internationale conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ spraken David Wertheim, directeur van het Menasseh ben Israel Insituut voor Joodse studies en Yolande Jansen, Universitair Hoofddocent Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, op 28 januari met schrijver Arnon Grunberg over de rol die vormen van Joodse literatuur hebben gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na 1945. Bij Spui25 is de Zoom-opname van het gesprek terug te kijken.

Op 5 februari 2021 overleed op negentigjarige leeftijd Hershel Shanks, oprichter van de Biblical Archaeology Society. The Washington Post herdenkt deze Amerikaanse jurist die de drijvende kracht is geweest achter de Bijbelse archeologie. Toen hij in 1972 met zijn gezin voor een jaar in Israël was om daar een boek te schrijven over de Bijbelse koning Saul, werd zijn belangstelling gewekt door de vele locaties waar de Bijbelse verhalen zich hebben afgespeeld. Het boek over koning Saul kwam er niet, maar wel The City of David: A Guide to Biblical Jerusalem (1973). 

In 1975 begon Shanks Biblical Archaeology Review (BAR). De Bijbelse archeologie was hem zeer na aan het hart komen te liggen, en dat zou tot het einde van zijn leven zo blijven. Shanks stierf aan de gevolgen van corona.
Lees in Times of Israel Hershel Shanks, popularizer of biblical archaeology, dies at 90. Een link in dit artikel verwijst naar het uitgebreide In Memoriam dat The Washington Post over hem publiceerde.

Zijn nagedachtenis zij tot zegen.

Nog altijd kunnen we (bijna) nergens heen, en lenigen we onze behoefte aan kunst en cultuur met wat het internet op dat vlak te bieden heeft.
Op de website Diarna, The Geo-Museum of North African and Middle Eastern Jewish Life krijg je een paspoort naar 2500 jaren Joodse geschiedenis.

Diarna is een 'geo-museum': de tastbare overblijfselen van de Joodse historie van de regio worden digitaal vastgelegd en bewaard. Het is een race tegen de klok, want zulke oeroude restanten zijn kwetsbaar voor allerlei invloeden van buitenaf.

Ruim tweederde van de bijna 2.800 sites die inmiddels zijn vastgelegd, bevinden zich in Algerije, Irak, Marokko, Syrië, Jemen, Tunesië en Egypte; de overige locaties bevinden zich in onder meer China, Iran, Libanon, Libië, Nigeria, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan en Turkije.

Ga op reis met behulp van de interactieve kaart en verbaas je!

  • Nu de Hollandsche Schouwburg sinds begin 2021 wegens verbouwing gesloten is, heeft het Joods Cultureel Kwartier een virtuele rondleiding door het gebouw online gezet. Naar verwachting gaat de Hollandsche Schouwburg, samen met het Nationaal Holocaust Museum, weer open in 2022. Bekijk de virtuele tour van Gerben Post, om niet te vergeten hoe de Hollandsche Schouwburg er voor de verbouwing uitzag.
  • Pfizer CEO dr. Albert Bourla was een van de deelnemers aan de Sephardic Heritage International op International Holocaust Remembrance Day 28 januari 2021 en vertelde over de lotgevallen van zijn Grieks-Sefardische familie tijdens de Sjoa. Bourla was de eerste spreker op de video die te bekijken is op JPost.com.
  • In het NLI-blog “Stranger Things” in Jerusalem: Goethe and Goebbels in the Ticho Family Garden nemen we een duik in de vorige eeuw en ontmoeten daar de Duitse dichteres Else Lasker-Schüler (Wuppertal, 1869 - Jeruzalem, 1945).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.