Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 30 juni 2022

De Amerikaanse IT-er Daniel Patt ontwikkelde een techniek waarmee foto's uit het vooroorlogse Europa en de Sjoa kunnen worden gescand, waarna de mensen die erop te zien zijn, kunnen worden  gekoppeld aan hun nog levende nazaten. Hij noemde dit door kunstmatige intelligentie (AI) aangestuurd platform From Numbers 2 Names.

Iedereen kan met een foto van een familielid gebruikmaken van de mogelijkheden die N2N biedt.

Het is 'a work in progress': op dit moment komen alleen de tien beste matches boven water, maar uiteindelijk zal de database worden uitgebreid tot 700.000 foto's.
Lees meer in Times of Israel: Google engineer identifies anonymous faces in WWII photos with AI facial recognition.

Patt kwam op het idee toen hij zich in 2016 bij een bezoek aan Museum POLIN in Warschau realiseerde dat op de foto's die hij daar zag, mogelijk door de nazi's vermoorde familieleden van zijn grootmoeder stonden.

Hey Alma kwam in de Jiddisje krant Forverts van 19 november 1936 een stukje neegentiende-eeuwse Oekraïense geschiedenis op het spoor dat laat zien dat Joods zijn én transgender beslist geen onverenigbare grootheden zijn. Lees dit bijzondere verhaal in The Uplifting Story of Berel-Beyle, the Trans Jewish Man Accepted by His Shtetl.

Waarom toch mogen melk en vlees in het jodendom niet vermengd worden? Het staat in de Tora, maar wat is de diepere betekenis? Op deze vaak gestelde vraag probeert de Joodse website aish.com, die zich bezighoudt  met 'Timeless Wisdom For Modern Lives', een antwoord te geven in Milk and Meat: A Deeper Look at the Biggest Jewish Food Hang-up.

Wie had kunnen bedenken dat een populair Israëlische liedje als 'Hiné Ma Tov' in Taiwan deel uitmaakt van een nationale hobby: volksdansen! Jordy Haime ging voor JTA op pad en zag met eigen ogen tien volwassenen prachtig dansen op klassiekers uit de Israëlische volksmuziek. Lees zijn verslag in Folk dance is a national pastime in Taiwan. Israeli songs are a big part of the tradition.

TISH, het Joodse food festival dat Museum POLIN in Warschau sinds enkele jaren organiseert, is een van de winnaars van de European Heritage Awards 2022. De Europese Commissie en Europa Nostra, de organisatie die zich inzet voor het cultureel en natuurlijk Europees erfgoed, hebben TISH bekroond vanwege "het grote belang van het immateriële culturele erfgoed van voedsel en het vermogen ervan om bruggen te slaan en gedeelde tradities en gewoonten zichtbaar te maken."

Meer op de website van Muzeum Polin: TISH Festival wins European Heritage Award/Europa Nostra Award 2022.
De European Heritage Awards Ceremony zal op 26 september 2022 plaatsvinden in de Staatsopera van Praag.

In 2020 en 2021 schreven diverse Joodse media over de grote aantallen kwallen (medoezot) die het zwemmen in de Middellandse Zee minder aangenaam maken. Ook dit jaar komen de grote kwallen weer langs, maar volgens Gur Mizrachi van de Universiteit van Haifa is dat geen reden om uit het water te blijven.

De soort die dit jaar Israël 'aandoet' is Cotylorhiza tuberculata, de 'gebakkken eitje kwal'. "Ze zijn prachtig, ongevaarlijk en steken niet", zegt mariene ecoloog Dor Edelist. "Ze zijn hier maar een paar weken: begin augustus zijn ze zeker weer weg." Dus wie deze zomer in een van de Israëlische badplaatsen is: je bent getuige van een natuurfenomeen waarvan de wetenschap nog altijd veel te weinig weet. Bovendien worden de laatste jaren telkens andere migrerende kwallensoorten aangetroffen. In 2020 en 2021 was het Rhopilema nomadica, met pijnlijke stekende tentakels, maar en zijn ook jaren dat er vrijwel geen kwal te zien is.

Meer in JPost: Israel's jellyfish season arrives, might as well wade in and enjoy it. Ook boeiend, al was het maar om het mooie plaatje van de fried egg jellyfish: Jellyfish Season in Israel. Let op: dit artikel is uit 2016, maar dat maakt de informatie niet minder interessant.
En tot slot: een interactieve kaart van de kust van Israël op de Hebreeuwse website Meduzot Ba’am.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.