De glimlach van het lam

Gepubliceerd op: 24 november 2022

De glimlach van het lam

David Grossman

Amsterdam: Cossee, 2022
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789464520460

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Shulamit Bamberger
Oorsponkelijke titel: חיוך הגדי

Uri, een Israëlische soldaat, zit in de cel omdat hij bij de oude Palestijn Hilmi was. Onder een citroenboom luisterde hij naar de ‘fantastische’ verhalen uit diens Arabische dorp, over de vrouwen met wie Hilmi een gedwongen huwelijk moest aangaan, over de koppige zoon, de nog koppiger dorpsezel en de onbarmhartige bezetters.
Toen Uri’s commandant zei dat al het contact met Palestijnen verboden is, ook al zijn ze zoals Hilmi halfblind en mesjogge, kieperde Uri de soep over diens broek en bleef hij Hilmi opzoeken. Omdat hij begreep dat in Hilmi’s verhalen meer waarheid zat dan in het legernieuws en alles wat zijn vriend Katzman bij elkaar fabuleerde. Alsof Katzman daarmee wilde zeggen: "als ik al niet te vertrouwen ben, dan een Arabier al helemaal niet!"

David Grossman (Jeruzalem, 1954) brak internationaal door met zijn roman Zie: liefde (1990). Zijn werk omvat behalve essays, kinderboeken en een toneelstuk voornamelijk romans. Uit de tijd vallen (2011) werd meerdere malen voor toneel bewerkt. Hij won diverse literaire prijzen, waaronder de Prix Médicis Étranger, de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel en de Geschwister Scholl-Preis. Zijn roman Komt een paard de kroeg binnen (2015) won de prestigieuze Man Booker International Prize en werd wereldwijd jubelend ontvangen. Daarna verschenen de essaybundel Leven en schrijven in tijden van oorlog (2016), de roman Het duel (2016) en in de Broekzakbibliotheek van uitgeverij Cossee Nacht in Jeruzalem (2018).
De glimlach van het lam (1994) is Grossmans debuutroman. het boek werd in oktober 2022 opnieuw uitgegeven.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.