Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 23 juni 2022

Op maandag 20 juni werd op het Olympiaplein het gedenkteken Schaduwen van Ram Katzir onthuld, ter herinnering aan de grote razzia op 20 juni 1943. De lokale zender AT5 was erbij en maakte een reportage waarin de nu 87-jarige Rudolf, die de razzia meemaakte, en Katzir aan het woord komen én reacties op het kunstwerk werden opgenomen.

De chassidische bruiloftstraditie om met de bruid en bruidegom op stoelen hoog boven de gasten te dansen is inmiddels bijna vaste prik op allerlei Joodse feestelijke gebeurtenissen. Tablet Magazine zoekt in het artikel Up in the Air uit waarom, en ook waar dit zo geliefde gebruik vandaan komt.

In Hong Kong vind je een klein maar onvervalst stukje Manhattan, Kennedy Town, met niet één maar twee New York style bagel shops. De ene is van Rebecca Schragel en bestaat sinds 2014, de andere is Mendel's Delicatessen, die in april van dit jaar de deuren opende. Schragel en Mendel zijn sindsdien aartsrivalen. Lees meer in The Forward The Hong Kong bagel wars are more intense than you could ever imagine.

De Canadees-Joodse muzikant Drake heeft ter gelegenheid van de lancering van zijn nieuwe album Honestly, Nevermind een video gemaakt van de song 'Falling Back', waarin hij te zien is als bruidegom in een huwelijk dat wordt aangekondigd door een rabbijn in vol ornaat. Maar liefst 23 bruiden zeggen "Ja, ik wil" ... Leuk verhaal, te lezen in The Jewish Telegraph Agency JTA.

Drake - Falling Back

In Nederland kenden we ze ooit als negerzoenen, voor ze in 2005 werden omgedoopt tot chocoladezoenen, dit met een dun laagje chocolade afgedekte, licht gezoete, eiwitschuimbolletje op een wafeltje. In Israël heten ze Krembo, en zijn mateloos geliefd: er worden jaarlijks maar liefst vijftig miljoen opgegeten. The Nosher zocht de geschiedenis van dit populaire snoepgoed uit: A Brief History of Krembo: Israel’s Favorite Chocolate Treat.


Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.