Jewish languages

Een project van Hebrew Union College in Jeruzalem en Jewish Institute of Religion in New York

Gepubliceerd op: 27 oktober 2022

Zeggen we Joodse talen, dan hebben we het over Ivriet, bijbels Hebreeuws, Jiddisj en Ladino, de talen die ook in het Crescas Taleninstituut kunnen worden geleerd, en een enkeling weet dat ook Aramees daartoe behoort, maar er zijn nog heel wat Joodse talen waar niet veel mensen iets van weten, zoals Joods-Grieks, Joods Malayalam en hedendaags Joods Frans.
Joden spraken en schreven van oudsher en overal waar ze zich hadden gevestigd in een andere taal dan hun niet-Joodse buren. Soms was het verschil maar klein: een paar Hebreeuwse woorden die tot de algemeen gebruikte taal waren gaan behoren; andere talen waren in grammatica en uitspraak zó anders dat Joden en niet-Joden nauwelijks met elkaar konden communiceren. De meeste van die oude Joodse talen balanceren op de rand van vergetelheid, maar er ontstaan ook nu nog nieuwe Joodse talen.

Het Jewish Language Project heeft die Joodse talen en hun bronnen in kaart gebracht en op de website jewishlanguages.org kenbaar gemaakt.
Wij telden 25 talen (waaronder Jiddisj in gebarentaal) en ontdekten een interactieve kaart.
Er zijn enkele online tentoonstellingen die zeker een bezoek waard zijn.
Online kun je ook diverse evenementen terugkijken. Kosteloos, je hoeft alleen maar in te loggen op Vimeo.

Een van de online tentoonstellingen is het succesvolle project A Millennium of Jewish Women's Voices.
In dat kader wordt zondag 30 oktober het webinar Women’s Voices: Introducing an Online Exhibit of Jewish Languages georganiseerd, waarin vrouwen en hun literatuur, liederen, gebeden en brieven worden belicht. Het archiefmateriaal in vijftien talen, waaronder Joods-Arabisch, Joods-Berbers (Marokko), Joods-Italiaans, Juhuri (Bergjoden), Joods-Malayalam (India) en Ladino, is afkomstig uit de gehele diaspora en beslaat de tiende tot de 21ste eeuw.
Zondag 13 november kun je het tweede webinar bijwonen: Living Traditions: Women’s Songs in Endangered Jewish Languages.
Registratie via onderstaande link is gratis maar wel verplicht.


Type:
lezing
Wie:
HUC-JIR Jewish Language Project
Waar:
online
Wanneer:
zondag 30 oktober 2022
Tijd:
18.00 - 19.30 uur (let op: winterijd!)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.