Sirene (Tsfira, צפירה)

Een korte film over opgroeien in Israël

Gepubliceerd op: 2 juni 2022

Sirene gaat over de zestienjarige introverte Eli. Hij is een dromer, maar in Israël, waar kracht en machismo aanzienlijk belangrijker zijn dan ingetogenheid, heb je het dan niet gemakkelijk. In de week waarin zowel de Sjoa als de Israëlische gevallen soldaten worden herdacht, krijgt Eli echter de kans ook een andere kant van zichzelf te ontdekken en het meisje van zijn dromen voor zich te winnen.


Het korte verhaal Tsfira (Sirene) van Etgar Keret, waarop de film is gebaseerd, is verplichte lectuur op de meeste Israëlische middelbare scholen.

De sirene, de officiële, door de staat voorgeschreven manier van rouw en herdenken, is iets waar Keret keer op keer vraagtekens bij zet en zo zijn lezers dwingt erover na te denken.

Eli steelt van een Sjoa-overlevende, maar staat ook braaf, zonder dat iemand hem dat opdraagt, in de houding ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten van het land dat deels werd gesticht om voor altijd een tweede Sjoa te voorkomen.

Het verhaal wordt in in de vijf bladzijden van dit verhaal - en de twintig minuten durende verfilming ervan - vertelt volgens de educatieve afdeling van de Jewish Agency for Israel wat Israël is, wat het zou kunnen zijn, en wat het zou moeten zijn compact en vloeiend. En dat op een manier die door geen dikke roman of sociologische studie kan worden geëvenaard.

Regisseur Jonah Bleicher werd voor Tsfira, zijn eerste film, op verschillende internationale Joodse filmfestivals genomineerd en won uiteindelijk in 2014 de Boston Jewish Film Festival Award.

צפירה (Tsfira, sirene)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.