Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 3 juni 2021

De schamele restanten van de synagoge van Vidin

De 'artist's impression' van de herboren synagoge

Reeën in Mitspeh Naftoah

World Environment Day en World Oceans Day, twee internationale dagen waarin op allerlei manieren aandacht wordt gevraagd voor de kwetsbare en bedreigde natuur op aarde. Israël speelt hierop in met een volle week activiteiten en evenementen. Times of Israel schrijft erover in een geweldig artikel: Mass of green events mark World Environment Day, World Oceans Day.


De synagoge van de Donau-havenplaats Vidin in Bulgarije was het op éen na grootste Joodse gebedshuis van het land, en getuigde zo van de welvaart en trots van de plaatselijke Joodse gemeenschap die er, sinds de verdrijving van het Iberisch schiereiland eind vijftiende eeuw, ruim vijf eeuwen een bloeiend bestaan had geleid.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam het gebouw in bezit van de inmiddels communistische regering van Bulgarije. In 1970 werden plannen gemaakt om de monumentale, in neo-gothische stijl gebouwde synagoge te restaureren, en in 1983 werd met de werkzaamheden begonnen, maar die werden abrupt stilgelegd toen in 1989 het communistische bewind viel. Een slechter moment was nauwelijks denkbaar: het dak was net verwijderd. Sindsdien is de synagoge vervallen tot een ruïne.

OP 31 mei 2021 maakte Jewish Heritage Europe bekend dat de restauratiewerkzaamheden zijn hervat. Lees de rest van dit verhaal in Bulgaria: The long-awaited restoration of the long-derelict synagogue in Vidin has officially begun op de website van JHE.

Persbureau Associated Press heeft in zijn gerenommeerde stylebook een wijziging aangebracht. "We now write antisemitism (n.), antisemitic (adj.), without a hyphen and with no capitalization. This is a change from AP's previous style: anti-Semitism and anti-Semitic.”
Tablet Magazine laat op de homepage weten dat het internetperiodiek met ingang van 24 april 2021 deze wijziging heeft aangenomen. Artikelen van voor deze datum behouden de oude schrijfwijze.
Het Associated Press Stylebook is zowel in gedrukte vorm als in web- en appversie te raadplegen. Helaas  niet gratis ...

De rivier de Jarkon - de naam betekent 'de groenachtige' - ontspringt bij Tel Afek ten noorden van Petach Tikva en stroomt via Gush Dan en het Jarkonpark in Tel Aviv naar de Middellandse Zee.
De videoserie Walkabout Israel maakte een video van een prachtige wandel- en fietstocht van de bron tot de uitstroom. Zo kun je toch vanuit eigen huis even op vakantie in Israël! 

Walkabout Israel - The Yarkon River

Antisemitism has reached the 'influencers is de titel van een podcast van The Jerusalem Post waarin journalisten Yaakov Katz en Lahav Harkov de gevolgen bespreken van Operatie 'Guardian of the Walls' ( (de verdediging tegen de raketbeschietingen vanuit Gaza).
Aanleiding zijn onder meer de posts op Instagram van de Israëlische fotomodellen Gigi en Bella Hadid, waarin ze Israël zwart maken. Het tweetal heeft meer volgers op het sociale medium dan Israël inwoners heeft, en hun bijdragen vinden sinds het begin van de ellende op 10 mei veel gehoor.

Handig om te weten dat ook in Israël nog niet alles is zoals voor de coronapandemie.  In 10 things to expect when visiting post-Covid Israel zet Israel21C de zaken duidelijk op een rijtje. En verschillende punten zullen ons allen heel bekend voorkomen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.