Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 28 april 2022

In Ir Habahadim, de 'stad van legertrainingsbases' ten zuiden van Beersjeva, heeft Yad Vashem een educatief centrum geopend waar nieuwe recruten leren over het Joodse leven vóór de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa. Tot voor kort organiseerde de Israëlische krijgsmacht daarvoor reizen naar Jeruzalem. Met het nieuwe centrum in Ir Habahadim komt er een eind aan de logistieke rompslomp van het vervoer van troepen naar Jeruzalem en wordt het toch al altijd drukbezochte Yad Vashem ontlast.

Het nazi-familietijdschrift Sonne ins Haus hield een fotowedstrijd om de "perfecte Arische baby" te vinden. Op 24 januari 1935 werd de winnende foto gekozen en op de voorpagina geplaatst, maar kennelijk had men niet goed opgelet: de zes maanden oude baby was Joods ... Hoe dit bizarre verhaal verder ging, lees je in Tablet magazine: Hitler’s Jewish Baby.

Tefila, het nieuwe album van de Israëlische singer-songwriter David Broza (1955), bevat muziek speciaal voor de Kabbalat Sjabbatdienst. In de Emanu-El synagoge in Manhattan, New York kun je zelf beleven hoe dat klinkt. JTA vroeg zich af wat de musicus ertoe bewoog deze muziek te schrijven. Het antwoord lees je in Israeli musician David Broza is helping a Manhattan synagogue ‘re-envision’ Friday night services.

Het grote succes van de Harry Potter films werd in 2016 voorgezet met de spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them, in 2018 gevolgd door Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald en in april 2022 verscheen het derde deel, Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, in de bioscoop. Maar er is iets met die films, meent The Forward, en publiceerde How is the new ‘Fantastic Beasts’ movie all about Nazis yet also antisemitic?.

Sarona is een in 2014 gerenoveerd complex in het hart van Tel Aviv. Het werd 140 jaar geleden gebouwd door Duitse Tempeliers, een traditionele religieuze orde. Nu vind je er boetieks, galeries, cafés, restaurants en bars die tot de meest geliefde van de stad behoren. Wat de geschiedenis niet vermeld, is dat een flink aantal van de Tempeliers in de jaren dertig van de vorige eeuw hun nazi-sympathiëen niet onder stoelen of banken staken. Lees meer in The JC: When Nazis roamed freely in Haifa and Jaffa...this is no fiction.

Op 24 april is Barbra Streisand tachtig geworden. Aanleiding voor Hey Alma om het Joodse element in 'Babs' filmcarrière onder de loep te nemen. "Ze vond niet alleen het filmsterrendom opnieuw uit, ze deed het zonder haar Joodse identiteit op te offeren." Lees verder in Celebrating 80 Years of Barbra Streisand — And Her Indelible Mark on Film.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.