Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 7 april 2022

De meesten van ons zullen ook deze seder weer naar hun vertrouwde Haggada grijpen. Voor The Forward maakte Jay Michaelson alweer voor de veertiende keer een overzicht van nieuw verschenen haggadot en bekeek die met een kritisch oog. Het zijn allemaal Amerikaanse edities, sommige op z'n minst opmerkelijk te noemen. Bekijk ze in Let the world’s greatest expert on haggadot help you choose your haggadah this year.

De (voor zover wij nu weten) meest recente Nederlandstalige Haggada is De brede Hagada, een uitermate gebruiksvriendelijke uitgave van Stichting Sja'ar.

Er gaat geen jaar voorbij of de wetenschap verdiept zich weer eens in de gebeurtenissen die we gedenken met Pesach. In The Jerusalem Post wordt nu de vraag gesteld of het Bijbelse verhaal over de Joodse uittocht uit Egypte wel klopt. Hoe authentiek is het verslag van het vertrek van het Joodse volk uit Egypte naar het Beloofde Land? Lees de argumentatie in Is the Bible's story of the Jewish exodus from Egypt accurate?

Gidon Lev, net 87 geworden, is een snel rijzende ster op het sociale filmpjes mediumTikTok. Deze Sjoa-overlevende op leeftijd heeft bijna 400.000 volgers en 5,7 miljoen likes (en de teller tikt door). Met zijn bijzondere 30-secondenvideo's bereikt hij in het bijzonder jongeren die nauwelijks meer weten wat de Sjoa was. Tablet Magazine kwam hem op het spoor en schreef er Taking Holocaust Education to TikTok over. Je vindt Gidon Levi op TikTok als thetrueadventures.

Nog een weekje en dan zitten we weer acht dagen aan de matses. Met boter en bruine suiker, met geraspte kaas, als matsecrunch met chocola (verslavend lekker!), en al die variaties op wat je allemaal met het brood van ellende kunt doen. En toen kwam de creatieve kookboekauteur Jamie Geller met ... Pesachbrood! "Handig voor een picknick" zet ze bij het recept voor Passover Bread.

Sergei Loznitsa, een van de meest prominente en uitgesproken filmmakers van Oekraïne, maakte een documentaire over de massamoord door nazi-troepen en Oekraïense collaborateurs op 33.771 Joden bij Babi Jar. Aan de hand van een enorme collectie archiefbeelden en in samenwerking met het Babyn Yar Holocaust Memorial Center in Kiev heeft hij dit diepzwarte hoofdstuk uit de geschiedenis van zijn land opgegraven en in context in beeld gebracht. De film won vorig jaar een speciale documentaireprijs op het filmfestival van Cannes. Inmiddels is Loznitsa uit de Oekraïense filmacademie gezet omdat hij te "kosmopolitisch" zou zijn en weigerde Russische filmbeelden over de oorlog te boycotten.
Lees een gesprek met Loznitsa op de website van het Filmfestival in Cannes en A Ukrainian director’s documentary about Babyn Yar massacre of Jews lands in an unanticipated context in JTA.Een chocolatier in Gouda draagt Israël een warm hart toe, en dat brengt hij ook in zijn ambacht tot uitdrukking. Voor Chanoeka maakte hij negenarmige menora's van chocola, en met Pesach op komst is er in zijn winkel opnieuw iets speciaals te vinden: een gevulde sederschotel, helemaal van chocola. Lees meer in Goudse chocolatier verkoopt gevulde Sederschotels - van chocola! op de website van Christenen voor Israël.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.