Chamsa, Chamsa! Ik houd m’n hart vast

Gepubliceerd op: 3 juni 2021

Op Jonet.nl schrijft communicatiespecialist Ya'akov Almor (1957), die woont in het Israëlische woestijndorp Mitzpe Ramon, columns over de dagelijkse besognes.
In zijn meest recente column gaat het ondanks de titel, níet over de gewraakte hete woestijnwind.

Eerder vandaag stond ik in het strelende licht van de avondzon bij de graven van David en Paula Ben Gurion in Midreshet (College) Sde Boker, aan de rand van Nachal Tzin, met haar imposante en massieve rotsformaties. Mijn collega en vriendin Noga en ik hadden eerder in Café Paula een werkvergadering besloten.

“Kom,” zei Noga, “we lopen met dit lekkere windje nog even langs de promenade. ’t Is een uitzicht dat nooit verveelt en we strekken zo ook even de benen.” Onderweg keuvelden we over van alles. Eenmaal bij de bescheiden graftomben van Israëls eerste premier en diens echtgenote, hielden we even pauze. “En, denk je dat we een regering hebben vanavond?” vraag ik Noga.
Ze kijkt me bijna verschrikt aan.

“Shhhh! Chamsa, chamsa!” zegt ze. “Hoe minder we er over zeggen, hoe groter de kans van slagen!”

Gisterenavond zag ik Naftali Bennett en Yair Lapid beiden inspirerende speeches houden. Ze spraken over een regering die verandering brengt, die het volk verenigt en niet uiteendrijft. Ze beloofden door het midden te gaan, en voor en in naam van iedereen, zonder uitzondering, te handelen. Kort daarna spuwde Netanjahoe zijn gal, met de meest walgelijke aantijgingen en beschuldigingen aan het adres van Bennet, en zijn coalitiepartners. Het was gewoon beschamend.

Vanochtend gaf Avigdor Lieberman van Yisrael Beitenu een persconferentie. Hij is kandidaat-minister van Financiën.
“Er is een massa werk te doen”, zei hij. Het motto van de nieuwe regering is: “Schoenmaker, hou je bij je leest. Als iedere minister z’n werk doet, komt het allemaal goed. Gun elkaar daarvoor de ruimte en armslag."

Lees de rest van Chamsa, Chamsa! Ik houd m’n hart vast op Jonet.nl.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.