Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 30 maart 2022

De Oekraïense familie 1941-1943, gouache toegeschreven aan Marc Chagall

In het Stadsarchief Amsterdam is nog tot en met 8 mei de tentoonstelling De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam te zien. 

Aan de basis van de tentoonstelling ligt het onderzoek dat Wally de Lang verrichtte naar de gebeurtenissen. Ze reconstrueerde de geschiedenis van de razzia’s waarbij 400 Joodse mannen werden opgepakt en traceerde de achtergrond van al deze mannen. Over de meesten van hen was niets bekend toen De Lang aan dit onderzoek begon; er bestond zelfs niet eens een volledige namenlijst. Door grondig speurwerk heeft zij van alle slachtoffers althans iets van hun geschiedenis kunnen achterhalen.

Op zondag 3 april vertelt De Lange in een lezing over haar onderzoek en het uiteindelijke lot van de mannen die naar Schoorl, Buchenwald en Mauthausen werden gestuurd.  


Tijdens maar ook na voltooiing van het onderzoek meldden zich meer en meer nabestaanden met nieuwe foto’s, brieven en verhalen. Met al dat materiaal maakte Sandra Rottenberg samen met Wally de Lang voor DOCS de podcast Nagekomen verhalen. Je kunt die terugluisteren via internet of met je favoriete podcastapp.

Type:
lezing
Wie:
Stadsarchief Amsterdam
Waar:
Vijzelstraat 32, Amsterdam, Bodezaal
Wanneer:
zondag 3 april 2022
Tijd:
15.00 uur

Componist Dirk Kattenburg (1919–1944) gaf al jong blijk van grote artistieke begaafdheid. Hij speelde viool, componeerde muziek en was goed in tekenen. Hij studeerde aan het Collège Musical Belge, een particuliere muziekacademie in Antwerpen waar hij, pas 17 jaar jong, het diploma Théorie et violon behaalde. Maar zijn talent werd in de kiem gesmoord: hij was nog geen 25 toen hij op 14 mei 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd.

Muziekjournaliste Basia Jaworski besteedt op haar blog Basia Con Fuoco aandacht aan opnames met werk van Kattenburg. Niet meer dan 21 minuten muziek is het, "maar dat is niet van belang. Meer is er gewoon niet. Zo is deze CD een soort metafoor voor de tragedie van zijn korte leven geworden." Lees verder in Stolen melodies van Dick Kattenburg.

Op de afbeelding het olieverfportret dat beeldend kunstenaar Theo Kroeze (1916-1988) maakte van zijn vriend Dick Kattenburg.

Schrijver Arnon Grunberg en dichtster Charlotte van den Broeck zijn het over een ding roerend eens: dansen is het meest gênante wat er bestaat. In de voorstelling microcosm trekt Nicole Beutler ze uit hun comfortzone om samen een dansvoorstelling te schrijven én te spelen. Via innerlijke monologen gaan de twee auteurs de ongemakkelijke confrontatie aan met hun lichaam en gedurende dat proces worden geest en lichaam uiteindelijk één geheel.
Wat begint als zenuwslopend dansdebuut eindigt in een bevrijdende chemie tussen lichaam en geest.

De Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck (1991) en de Nederlandse auteur Arnon Grunberg (1971) zijn al jaren penvrienden. In microcosm gaat het tweetal de confrontatie aan met hun grootste schaamte, ze debuteren als dansers. Onder leiding van choreograaf Nicole Beutler gaan zij op ontdekkingsreis door het lichaam. Samen met twee dansers, de Israëlische Liah Frank en de Nederlander Rob Polmann, overstijgen de schrijvers zichzelf in dit bewogen universum, waarin de grenzen tussen lichaam en taal uitgewist lijken.

Type:
theater
Wie:
Nicole Beutler Projects
Waar:
in theaters in heel Nederland (speellijst: https://www.nicolebeutlerprojects.nl/kalender)
Wanneer:
zaterdag 2 april 2022
Tijd:
Per theater verschilend

Simone Haller schrijft over Shlomo Steinshnajd, de grootvader van haar levenspartner die in 1934 Oekraïne verliet en in Palestina een nieuw leven opbouwde. Ze ontmoette hem voor het eerst in 1976 in in kibboets Amiad. "Ze ontvingen mij, het vriendinnetje van hun oudste kleinzoon, met open armen."
Lees Simones liefdevolle verhaal  Shlomo Steinshnajd uit de Oekraïne vindt nieuw leven in Ashdot Ya’akov in De vrijdagavond.

Sigmund Freud introduceerde begrippen als ‘het onbewuste’ of onze ‘driften’ - ze zijn inmiddels diepgeworteld in onze cultuur. Maar het zijn vooral zijn geschriften over hysterie, vrouwelijke seksualiteit en de vrouwelijke sekse meer in het algemeen die veel discussie hebben opgeroepen, vooral binnen opeenvolgende feministische bewegingen. Maar wat bedoelde Freud eigenlijk precies? Hoe moeten we zijn opvattingen over vrouwen begrijpen?

Psycholoog Agneta Fischer presenteert (een deel van) het gedachtegoed van Freud en zijn betekenis voor de hedendaagse debatten over genderidentiteit. Specifiek zal zij ingaan op Freud, vrouwen en feminisme.

Type:
lezing
Wie:
Spui 25
Waar:
Spui 25, Amsterdam
Wanneer:
maandag 4 april 2022
Tijd:
17.00 uur

7 april: een filmavond met CIDI in Utrecht

Shadow in Bagdad is een documentaire uit 2013 geregisseerd door Duki Dror. De film vertelt het verhaal van de Israëlische Linda Abdul Aziz, die in de jaren zeventig haar geboorteland Irak ontvluchtte, en haar contact met een jonge Iraakse journalist die haar wil helpen in Irak haar vader Yaakoub Abdul Aziz te vinden die kort nadat zij Irak had verlaten verdween. Tijdens haar zoektocht leert Abdul Aziz meer over de tragische geschiedenis van de Joden in Irak.

Historica dr. Goldstein-Sabbah, die onderzoek deed naar de Joodse gemeenschappen in de islamitische wereld, zal bij de CIDI-filmavond aanwezig zijn. Ze geeft een inleiding op de film en zal na afloop vragen beantwoorden.

De film speelt zich af in Israël, Irak en Jordanië.

Lees meer over de achtergrond van de film via onderstaande link. Daar kun je ook tickets bestellen.


Type:
film
Wie:
CIDI
Waar:
De Kargadoor, Oudegracht 36 Utrecht
Wanneer:
donderdag 7 april 2022
Tijd:
19.45 - 22.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.