Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 22 april 2021

Martijn Katan schreef Geen makke schapen, het boek waarin hij beschrijft hoe hij maar liefst tien Joodse familieleden ontdekte die zich in de oorlog actief hebben verzet. Dit bijzondere verhaal heeft na verschijnen in diverse media al ruim aandacht gekregen. Op 29 april gaat hij in een literaire Zoom-meeting over zijn boek in gesprek met Karen de Jager. Als je daar virtueel bij wilt zijn, meld je aan via secretariaat@ljg.nl.

Jewish press meldt dat steeds meer restaurants in Israël niet langer gebruik willen maken van het rabbinale koosjer-certificaat. De lijst met eet- en drinkgelegenheden die er de voorkeur aan geven om van andere kasjroetbewakingsorganisaties zoals Tzohar gebruik te maken, groeit gestaag. It’s a Trend: Israeli Restaurants Switching from Rabbinate to Tzohar Kosher Supervision.

Chicken rasam, oftewel Zuid-Indiase kippensoep

De Amerikaanse chef en kookboekschrijfster Jenn Louis heeft over de hele wereld recepten voor de meest Joodse aller soepen verzameld en ze in The Chicken Soup Manifesto. Recipes from around the world in boekvorm uitgegeven. Gastro Obscura wijdt er het artikel Around the World in 130 Chicken-Soup Recipes aan.

Het Centrum voor Familiegeschiedenis, de organisatie die ook bij het tv-programma Verborgen verleden regelmatig in beeld komt, kan helpen bij het naspeuren van het oorlogsverleden van verwanten. De hoeveelheid archiefmateriaal die is ontsloten groeit, terwijl er steeds minder ooggetuigen die vragen kunnen beantwoorden, nog in leven zijn. Het CBG kan je bijstaan om je weg te vinden in al dat materiaal. De Nieuwsbrief van het CBG biedt meteen een aantal bruikbare links.

Jewish Telegraph Agency JTA schrijft over een lange lijst Joodse namen waarvan de herkomst traceerbaar kan zijn naar Bagdad, Caïro en andere plaatsen in de Arabische wereld. Dat komt doordat aan het einde van de negentiende eeuw het Ottomaanse imperium manschappen wierf voor het leger. Ook duizenden Joodse jongemannen dreigden onder de wapenen te moeten, maar daar stak het rabbinaat in Bagdad een stokje voor.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.