Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 16 juni 2022

Kveller vond het optreden van comedian Billy Crystal tijdens de uitreiking van de Tony Awards 2022 hoogst vermakelijk: You Have to Watch Billy Crystal Perform in Yiddish at the Tony Awards, maar The Forward had wel wat te zeggen over Crystals Jiddisje scat vocals. Maakte hij de taal van zijn voorouders belachelijk? Billy Crystal’s fake Yiddish was a Jewish standout at the Tonys – but how should Jews feel about it?

Het cartoonfiguurtje SpongeBob SquarePants had al een Hebreeuwse naam, BobSfog MichnasMerubah (בובספוג מכנסמרובע) en nu weet de Joodse wereld ook hoe je SpongeBob SquarePants in het Jiddisj zegt, dankzij Eddy Portnoys vertaling van het themaliedje. Lees meer in The Jerusalem Post: The SpongeBob SquarePants theme song is now in Yiddish.

De Jiddisje TikTokster Cameron Bernstein van het Yiddish Book Center nam het op, en dat kun je zien en horen op The JC: The ‘SpongeBob SquarePants’ theme song is now in Yiddish.

In 1985 wist saxofonist Merryl Goldberg van de Boston Klezmer Conservatory Band in gecodeerde muzieknotatie geheime informatie de Sovjet-Unie in- en uit te smokkelen. Doel: een ontmoeting met het Phantom Orchestra, een muziekgezelschap waarin onder meer Joodse refuseniks speelden. Lees dit fascinerende verhaal in het Amerikaanse muziektijdschrift The Wire: How a Saxophonist Tricked the KGB by Encrypting Secrets in Music.

In Canada werd in april 2022 het Periphery film curriculum gepubliceerd als onderdeel van een foto- en filmproject over de etnische diversiteit van de Joodse gemeenschap van Toronto. Op de afbeelding een bladzijde uit het Intro to Judaism boekje dat het onderwijs een kader biedt om te praten en te leren over diversiteit binnen de Joodse gemeenschap.

Lees meer in The Jewish Independent: Inclusivity curriculum, en bekijk het Periphery project op peripheryexhibit.org. Daar is ook de documentaire te zien die de aanzet gaf tot het genoemde curriculum.

Op 12 juni zou Anne Frank 93 zijn geworden. Dat was voor The Forward aanleiding voor maar liefst drie artikelen:  Men explain Anne Frank to me  How could anyone ever hate Anne Frank — why a fringe group declared war on the Holocaust’s most famous victim en What happens if a Black woman plays Anne Frank?. Let op: Om meerdere artikelen te lezen moet je je registreren bij The Forward.

Hoe lang zal de huidige regeringscoalitie in Israël, "een regering van dubbele nationale verzoening" volgens Times of Israel, nog stand kunnen houden? De krant heeft er weinig fiducie in, getuige het artikel The soon-to-end coalition that nurtured two visions of Israel dat een dag voordat Naftali Bennett aantrad als premier verscheen. 

Tegen alle verwachtingen in is deze regering erin geslaagd de twee nationale identiteiten van Israël gelijktijdig vorm te geven: als een Joodse staat die verantwoordelijk is voor het lot van het Joodse volk, en als een democratische staat die verantwoordelijk is voor het lot van al zijn burgers, Joods of Arabisch.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.