Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: woensdag 7 oktober 20, 16:10

Vorige week vrijdag 2 oktober werd in het Joods Historisch Museum te Amsterdam de tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten geopend. Deze uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam vertelt de geschiedenis van ruim vier eeuwen Joodse aanwezigheid in de buurt die ook wel Vlooyenburg werd genoemd.

De opening van de tentoonstelling werd verricht door burgemeester Femke Halsema en live gestreamed via de Facebookpagia van het Joods Cultureel Kwartier. Verslaggever van dienst was Andrea van Pol. De video is een absolute smaakmaker om de tentoonstelling te gaan zien.
Lees meer over de tentoonstelling op jck.nl/nl/tentoonstelling/waterlooplein.

Alles over een veilig bezoek zet de regels voor een fysiek bezoek aan het museum bij elkaar. Aanrader: het blauwe neusmondmasker van het JCK (en daar verkrijgbaar): Zay gesunt!
Voorafgaand aan de tentoonstelling verscheen al het prachtige verhalende fotoboek Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten.  • Choreograaf Keren Levi presenteert op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober in theater Frascati in Amsterdam haar zeer persoonlijke solovoorstelling There She Is. Centraal staat het thema 'afscheid nemen', waarbij ze zich baseert op autobiografisch materiaal. Op het randje van roddelpraat schetst Levi een geschakeerd beeld van intimiteit en afstand binnen haar familie. De toeschouwer leest als het ware in Levi's geheime dagboek.

  • Het heeft op het eerste gezicht nog het meeste weg van een computerspel, de verbluffende 3D animatie van City of David Ancient Jerusalem. Na registratie krijg je toegang tot de virtuele tentoonstelling én ontvang je de nieuwsbrief van het project.
    Ga zelf kijken en genieten op City of David Ancient Jerusalem.

  • Op 3 oktober is de Amerikaanse componist Steve Reich 84 jaar geworden. Ter gelegenheid daarvan had de BBC een gesprek met Reich, dat als podcast Composer of the Week Steve Reich (b.1936) online te beluisteren is.


Er zijn helaas ook dingen die vanwege de coronapandemie niet doorgaan.
In Groningen is de Kristallnachtherdenking 2020 van zondag 8 november afgelast vanwege de onlangs verscherpte coronamaatregelen van de overheid. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zou daar een toespraak houden.

De voortgang van het plaatsen van de struikelstenen in Zeeland heeft vertraging opgelopen. De vervaardiging van de stenen in Berlijn heeft namelijk een forse achterstand opgelopen door het grote aantal aanvragen uit heel Europa. Vervolgens kwam daar de uitbraak van de coronapandemie nog overheen. In mei/juni 2021 zullen alsnog steentjes in Veere, Domburg en Vlissingen worden gelegd.
"Dit geeft ons de tijd om zoveel mogelijk nabestaanden te bereiken en een goede planning te maken met de betrokken gemeenten", aldus Marianne Gossije, secretaris van de Stichting Struikelstenen Zeeland.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.