Het succes van Joodse muziek en Amerikaanse jazz

Gepubliceerd op: 9 november 2023

Aan het begin van de twintigste eeuw verweefden Joodse immigranten uit Rusland die naar de Verenigde Staten kwamen hun eigen religieuze en traditionele muziekcultuur met Amerikaanse jazz en populaire liedjes.

In de tweede helft van de jaren dertig creëerden liedjesschrijvers hieruit een specifieke Joodse muziekstijl die de popmuziek en jazz zou veranderen. Componisten zoals Harold Arlen, Irving Berlin, George Gershwin en Jerome Kern putten onder meer inspiratie uit elementen van het brede spectrum van Asjkenazisch-Joodse muziek.

Zij verwerkten kenmerken van recitatief, chazzanoet, bruiloftsmuziek en volksliedjes eerst in de muziek voor het Jiddisje theater en vervolgens in Broadway musicals. Amerikaanse liedjesschrijvers componeerden in de jaren dertig van de twintigste eeuw diverse hits in deze Joodse muziekstijl.

Muziekwetenschapper Niels Falch van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt voor Crescas in zijn lezing over deze karakteristieke Joodse muziekstijl en laat natuurlijk veel muziek horen.

Aanmelden voor de lezing Het volk van het lied: Van Thora naar theater kan via de website van Crescas. Deelname € 7,50.

Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.
Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar.

meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Logo samenwerking 'Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.