Het succes van Joodse muziek en Amerikaanse jazz
Gepubliceerd op: 9 november 2023
Aan het begin van de twintigste eeuw verweefden Joodse immigranten uit Rusland die naar de Verenigde Staten kwamen hun eigen religieuze en traditionele muziekcultuur met Amerikaanse jazz en populaire liedjes.
In de tweede helft van de jaren dertig creëerden liedjesschrijvers hieruit een specifieke Joodse muziekstijl die de popmuziek en jazz zou veranderen. Componisten zoals Harold Arlen, Irving Berlin, George Gershwin en Jerome Kern putten onder meer inspiratie uit elementen van het brede spectrum van Asjkenazisch-Joodse muziek.
Zij verwerkten kenmerken van recitatief, chazzanoet, bruiloftsmuziek en volksliedjes eerst in de muziek voor het Jiddisje theater en vervolgens in Broadway musicals. Amerikaanse liedjesschrijvers componeerden in de jaren dertig van de twintigste eeuw diverse hits in deze Joodse muziekstijl.
Muziekwetenschapper Niels Falch van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt voor Crescas in zijn lezing over deze karakteristieke Joodse muziekstijl en laat natuurlijk veel muziek horen.
Aanmelden voor de lezing Het volk van het lied: Van Thora naar theater kan via de website van Crescas. Deelname € 7,50.
meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
