Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 7 juli 2022

Reaching, van Abby, Hila en Jessica, een kunstwerk dat ze maakten tijdens een Summer School van Artsbridge, een organisatie die jonge volwassenen bij elkaar brengt uit gemeenschappen die met elkaar in conflict zijn.

 Ivgi & Greben, het dansgezelschap van choreografen Uri Ivgi en Johan Greben, maakte een klein jaar geleden Leeuwarden tot zijn thuisbasis. Nu zijn de choreografen op zoek naar amateurdansers voor een productie waarmee ze op zaterdag 3 september het culturele seizoen in de Fries hoofdstad zullen openen. Minimaal dertig dansers krijgen een plek in een dynamische, krachtige groepsdans waarmee Uit in Huis 2022 om 14.00 uur van start gaat.
Uri en Johan willen laten zien hoe groot en veelzijdig het danstalent in Leeuwarden is.

Wil je meedansen met de opening? Geef je dan op voor de audities! Die vinden plaats in de eigen studio van  Ivgi & Greben in de Blokhuispoort te Leeuwarden op zaterdag 9 juli om 14:00 uur of maandag 11 juli om 19:00 uur.
Voor de openingsdans wordt gerepeteerd in de weken vanaf 15 augustus, op dinsdag, woensdag en vrijdag. In de eerste twee weken in de middag, in de week van 29 augustus starten de scholen, dus dan worden de repetities verschoven naar de avonduren. In dit schema kan in overleg nog iets worden gewijzigd. Als je je opgeeft voor de audities geef je aan dat je beschikbaar bent op de repetitiedagen.

Aanmelden voor de audities kan door een e-mail te sturen naar productie@ivgi-greben.nl. Vermeld in je bericht je naam, leeftijd & danservaring.
Geert Pruiksma is kunsthistoricus en woonachtig in de Folkingestraat. Op zondag 10 juli neemt hij je mee in een speciale rondleiding door zijn woonomgeving. Hij zal vertellen over het Joodse verleden van deze kleurrijke buurt en je laten kijken naar de kunstwerken – de bekende maar ook de onbekende – die zich in deze straat bevinden.

Type:
lezing
Wie:
Synagoge Groningen
Waar:
Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen
Wanneer:
zondag 10 juli 2022
Tijd:
Ontvangst met koffie/thee vanaf 10.00 uur, de wandeling start om 10.30 uur

Voor de Filipijns-Joodse Cameron Bernstein is het Jiddisj niet meer weg te denken uit haar leven. Tijdens de corona lockdown - ze was net afgestudeerd - greep Bernstein de gelegenheid aan om wat ze op college had geleerd te gebruiken om het Jiddisj op allerlei manieren via TikTok toegankelijk te maken voor een groot publiek. Inmiddels heeft haar kanaal meer dan een miljoen views, en is ze een echte Jiddisje influencer geworden. Lees meer in Bringing Yiddish Back One TikTok at a Time.VR-kunstenaar en verhalenverteller Abner Preis bedacht voor het Joods Museum in Amsterdam de virtual reality ervaring Eden en de Gulden Regel. Jong en oud kan met een VR-bril op mee op een zoektocht naar de de betekenis van de Gulden Regel. 
Die bestaat al duizenden jaren en komt in culturen over de hele wereld voor: "Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet." Op de magische reis naar de betekenis van die simpele woorden leer je hoe je goed voor jezelf én voor de wereld kunt zorgen.

Type:
expositie
Wie:
Joods Cultureel Kwartier
Waar:
Joods Museum junior, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 7 juli 2022 - zaterdag 31 december 2022
Tijd:
Dagelijks (ook in het weekend) geopend 10.00 - 17.00 uur

Een online radiostation dat zichzelf aanprijst als "Streaming The Best Jewish Music Online", dat maakt nieuwsgierig. JewishMusic Stream speelt geen mediterrane Israëlische pop of hardrock, en de populaire singer-songwriters van vandaag kwamen wij er ook nog niet tegen. Wat hoor je er dan wel? Hedendaagse religieuze songs van evenzeer geliefde uitvoerenden.

Je kunt live luisteren, zelf verzoeknummers indienen en het station volgen op Facebook.

De succesvolle, met Tony Awards bekroonde Broadway-musical Falsettos gaat over de Joodse Marvin en speelt zich af begin jaren tachtig. Marvin is als homo uit de kast gekomen, maar woont nog wel met zijn ex-vrouw Trina en zoon Jason in één huis. Ook Marvins nieuwe vriend Whizzer is bij het gezin ingetrokken. Dat gaat een tijdlang goed, maar de situatie komt onder spanning te staan als ook Trina een nieuwe vriend krijgt, psychiater Mendel. De buren, het lesbische stel Charlotte en Cordelia, bemoeien zich met de goings-on van deze moderne familie. Ondertussen bereiden Marvin en Trina de bar mitswa van hun zoon Jason voor, maar die heeft daar helemaal geen zin in. En als Whizzer een onduidelijke ziekte krijgt, moet de hele familie - hoe ontraditioneel ook - haar problemen opzij zetten en de handen ineenslaan.

Bij de revival in 2016 op Broadway schreef The New York Times: "Falsettos, a Perfect Musical, an Imperfect Family."

Type:
theater
Wie:
Nieuwe De La Mar
Waar:
Marnixstraat 402, Amsterdam
Wanneer:
zaterdag 23 juli 2022 - vrijdag 12 augustus 2022

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.