Kort nieuws van heinde en ver

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 16 december 2021

In New York is een schreeuwend tekort aan cream cheese aan het ontstaan. Dat is een probleem, want op een bagel met lox (zalm) hoort nu eenmaal 'schmear'. Maar de cream cheese crisis wijst op een veel groter probleem, en dat heeft alles te maken met water. The Forward was voldoende gealarmeerd om er een artikel aan te wijden.

De Duitse cineaste Nina Gladitz (1946-2021) is er met heel veel moeite in geslaagd aan te tonen dat haar vakgenote Leni Riefenstahl, regisseur van  de naziprogrpagandafilm Triumf des Willens, wel degelijk medeplichtig was aan de gruwelen van het nazisme. Lees meer in The Guardian: Burying Leni Riefenstahl: one woman’s lifelong crusade against Hitler’s favourite film-maker.Naar aanleiding van de goed ontvangen remake van West Side Story schrijft The Algemeiner over de ontstaansgeschiedenis van deze klassieke film: What if Jewish Creators Made ‘West Side Story’ About Jews?. Een tipje van de sluier gelicht: het verhaal had zich aanvankelijk zullen afspelen in de East Side van New York.Wie door de straatjes van de Oude Stad van Jeruzalem wandelt, kent ze vast en zeker, de prachtige handgeschilderde keramieken straatnaambordjes. Ze worden al drie generaties gemaakt door de Armeense familie Karashian. In The Armenian ceramicist keeping a unique art alive in Jerusalem vertelt Israel21C de geschiedenis van dit bijzondere keramiek-atelier.
Eeuwenlang waren Joden niet alleen het Volk van het Boek, maar ook het Volk van het Acroniem. Een acroniem is een zogenoemd letterwoord, een afkorting die wordt uitgesproken als een woord. Je vindt ze in allerlei teksten en ze stellen de onervaren lezer regelmatig voor problemen. My Jewish Learning leek het nuttig om dit Hebreeuwse (en Aramese) steno uit te leggen en te vertalen. In A Guide to Jewish Acronyms and Abbreviations kom je een heel eind.Tablet Magazine schrijft over Eric Zemmour, de ultrarechtse wannabe politicus die Marine Le Pen van de troon wist te stoten. Elk optreden van Zemmour is als een one-man-show en laat zien dat de Franse politiek steeds meer veramerikaniseert. Lees de visie van redacteuren Mitchell Abidor en Miguel Lago in Author Eric Zemmour, the French Jewish Trump, Storms to Top of Presidential Polls.
Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.