Op zoek naar nieuw graan in Rechovot en Nabloes

Een reisverslag van twee niet-biologen

Gepubliceerd op: 2 juni 2022

In De vrijdagavond schrijft Ilan Roos, managementconsultant op het gebied van branding en marketing , over WheatMAX, een project van de Nederlandse Vrienden van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem (NVHU).
In een unieke samenwerking tussen Israëlische en Palestijnse biologen wordt gezocht naar nieuwe graansoorten die beter bestand zijn tegen de huidige klimaatveranderingen. Onderzoek dat hopelijk niet alleen Palestijnen en Israëli’s dichter bij elkaar brengt, maar ook een bijdrage levert aan de voedselzekerheid in de regio.
Onlangs trokken NVHU-voorzitter Boris Dittrich en penningmeester Ilan Roos naar Rechovot en Nabloes om de voortgang van het project te bespreken.

Sinaasappel metropool
Op de eerste dag na aankomst rijden we naar de Faculty of Agriculture in Rehovot. In de jaren '20 van de vorige eeuw was deze stad de sinaasappel en grapefruit metropool van de wereld. Op een enkel veldje na hebben de boomgaarden plaatsgemaakt voor kantoren van hightech agriculture startups. Vanuit de Hebreeuwse Universiteit ontstaan aan de lopende band zulke startups. De een nog innovatiever dan de ander: een bedrijf dat van champignons een vegetarisch alternatief voor kippenvlees maakt of een startup die met de sensoren uit de neus van een mug kan vertellen wanneer appels rijp zijn.

Wij komen echter voor het graan. Tussen de glazen torens zien we in de verte een paar groene weiden. Dichterbij gekomen blijkt het gras toch hoger te staan dan het eerder leek. Hier groeit ons graan. Professor Zvi Peleg toont ons trots de tweemaal driehonderd graansoorten keurig gerangschikt in veldjes van een halve vierkante meter. De helft van de veldjes kan door middel van een verrijdbare tent worden afgesloten. Daarmee kunnen de professor en zijn team het graan onder stress brengen door het regen te onthouden en zien welke graansoorten zich ondanks deze moeilijke omstandigheden weten te ontwikkelen.

Proefvelden in Rehovot
De andere set van driehonderd veldjes mag in normale condities groeien. We zien meteen het verschil. Het beregende veld ziet er groen en fris uit en is enorm gegroeid door de enorme regenval van dit jaar. We krijgen bijna medelijden met het veld dat overdekt kan worden. De professor en zijn team leggen uit dat juist het veld dat er armoedig uitziet, de kennis gaat geven die we nodig hebben. Het wordt steeds warmer in het Midden-Oosten en de regen die er valt, komt niet regelmatig, maar juist met bakken uit de hemel in een zeer korte tijd. In grofweg twee maanden valt er dezelfde hoeveelheid neerslag als vroeger in vijf jaar. Als je goed kijkt, zie je een aantal veldjes waar het graan ondanks de ontberingen goed is gegroeid. Dat zijn bij uitstek de veelbelovende soorten.

Lees de rest van dit verhaal op De vrijdagavond.

Item in samenwerking met De Vrijdagavond.

De Vrijdagavond is een onafhankelijk Joods magazine voor heel Joods Nederland. De doelstelling is om – in de geest van De Vrijdagavond – Joodse lezers kosjer geestesvoedsel verschaffen, onderhoudende en inhoudsrijke Joodse lectuur om het traditionele Jodendom te dienen en de kennis ervan te verspreiden. Zo stond het in De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad verschenen van 1926 tot en met 1932. Wij zien de huidige De Vrijdagavond als een herleving van dit illustere weekblad.



meer informatie: devrijdagavond.com
Logo samenwerking 'De Vrijdagavond'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.