Joodse filosofie in de oudheid

Een overzicht van de bekendste filosofen uit de Joodse geschiedenis

Gepubliceerd op: 1 september 2022

Joodse filosofie - wat verstaan wij daar onder?
Crescas organiseert dit jaar een cursus waarin Joodse filosofie door de eeuwen heen wordt behandeld. Er komen vier periodes aan bod, verspreid over het hele studiejaar: Oudheid, Middeleeuwen, Nieuwe tijd en Moderne tijd.

Op donderdag 20 oktober beginnen we met de eerste periode, de Oudheid. Welke filosofische teksten kennen we binnen het jodendom uit deze vroege periode? Zijn er Bijbelse teksten die kunnen worden gezien als filosofisch in de moderne zin van het woord? Koning Salomo was volgens Tanach de wijste man op aarde. Het is dus niet verrassend dat de twee boeken in Tanach die als wijsheidsliteratuur kunnen worden gezien aan hem worden toegeschreven. Met deze boeken uit Tanach beginnen we onze reeks.

De tweede lezing, donderdag 27 oktober, put uit de geheimzinnige wijsheidsliteratuur die we via de Dode-Zeerollen hebben leren kennen en die wordt toegeschreven aan mythische figuren als Enoch.

Pas de derde lezing, donderdag 3 november, focust op de geschriften van een historisch figuur: Philo van Alexandrië, die in de eerste eeuw van de gangbare jaartelling actief was en veel invloeden uit de Grieks-Romeinse cultuur heeft geabsorbeerd.

Je kunt voor elke lezing afzonderlijk inschrijven.


In 2023 vervolgen we deze lezingenreeks met Joodse filosofen van de Middeleeuwen en later.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.