Boek: Chaja Polak - Het verdriet van de vrede

Gepubliceerd op: 28 september 2023

Het verdriet van de vrede

Chaja Polak

Amsterdam: Cossee, 2023
Aantal blz.: 192
ISBN: 9789464520828

Ook als e-book verkrijgbaar

In 1945, nadat de vrede is gesloten, trekken drie Joodse vrouwen, allen weduwe geworden, zich terug in ‘het familiehuis’ aan zee. Overgelaten aan zichzelf, zonder enige hulp of steun van de Nederlandse regering, proberen de zachtaardige Serline, de oude Judit en de jongste, de sensitieve Roza, hun leven weer vorm te geven.

Het is Serline die dit vrouwenhuishouden liefdevol draagt. Elke zomer komen "de drie kleintjes" logeren: hun twee nichtjes en een neefje. In die weken klinken vrolijke kinderstemmen en is het samengestelde gezin in het familiehuis voor even weer geheeld. Nog geen zeven jaar later sterft Serline. Ze was op weg naar haar cardioloog. ’s Avonds laat brengen twee agenten het bericht van haar overlijden.

De lange nacht die volgt is het hart van deze roman. Judit en Roza, nu zonder Serlines steun en troost, zien hun door de oorlog beschadigde levens aan zich voorbijtrekken. Een nacht vol twijfels is het, en spijt. Vol confidenties over liefde en verraad. Maar ook een van inzicht en verzoening. Tot onvermijdelijk het daglicht aanbreekt en Judit en Roza opnieuw worden geconfronteerd met de brokstukken van hun bestaan.

Het verdriet van de vrede is verschenen bij uitgeverij Cossee.
Prijs paperback: € 22,99. E-book: € 14,99.

Chaja-Line Polak (1941) is een Nederlandse schrijfster en beeldend kunstenaar. Ze is de dochter van Hans Polak en Annetje Kupferschmidt. In 1989 debuteerde zij met het boek Zomaar een vrijdagmiddag. Diverse van haar boeken zijn vertaald naar het Deens, Engels, Duits en Italiaans. Ook belandden haar boeken een aantal keer op de longlist van de Libris Literatuurlijst.Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.