Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit actueel cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, online én live!

Gepubliceerd op: 24 juni 2021

Scheveningen - Marianne Franken (1884-1945). Aquarel op papier, 1919. Collectie Joods Historisch Museum.
Marianne kreeg les van Martin Monnickendam en volgde lessen aan het Internationaal schildersatelier (opgericht door Marie de Jonge) aan het Singel. Lees meer over deze kunstenares in haar biografie, te vinden in het Joods Virtueel Museum.

Jewish Jazz

Mirjam van Dam en haar concert met een verhaal!

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische mizrachi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is geen alom bekende geschiedenis.

Mirjam geeft op haar website een uitgebreide toelichting op Jewish Jazz. Daar vind je ook de agenda voor alle optredens in september en oktober 2021 en (voorlopig) januari 2022.

Type:
muziek
Wie:
Mirjam van Dam
Waar:
Theater Café Restaurant Mascini, Zeedijk 24, Amsterdam
Wanneer:
zondag 27 juni 2021
Tijd:
16.00 uur en 20.00 uur. let op: per concert slechts 15 plaatsen beschikbaar!

Spinozaroute: fiets langs 11 banken met 3D-kunst, van Amsterdam Centrum naar Zuidoost

Vrijdenker Spinoza zag de mens als deel van de natuur. Maar hoe natuurlijk is de mens?


Fiets door Amsterdam terwijl je de gratis podcast luistert waarin biologen van Artis en hedendaagse wetenschappers hun idee hierover geven. Of ga fietsend op onderzoek uit onder leiding van een filosoof en ontdek waarom filosofen hier heel verschillend over denken. Let op: de Spinozaroute gaat van start op vrijdag 25 juni!

Of doe de Tegelroutes: wandel met een filosoof langs tien stoeptegels met quotes van filosofen in hartje Amsterdam.

De pers- en geloofsvrijheid was in zeventiende-eeuws Amsterdam groter dan in andere Europese steden. Daar kwamen filosofen ofwel vrijdenkers op af. Ook Descartes en Spinoza woonden in Amsterdam. De idealen van deze en andere vrijdenkers zouden de wereld veranderen. Wandel met gratis audiotours via de tegels in hun voetsporen.

Kijk in de agenda voor alle activiteiten van de Vrijheid van Amsterdam!


Angst in bange dagen - De bedreigde democratie

Hoe bang moeten we zijn, waarvoor en hoe daarmee om te gaan? Samen met Stichting Breukvlakken presenteert Stichting Perdu het debat Angst in bange dagen: een serie van vijf spannende avonden over mensen die op eigen wijze door angst worden gedreven. Met deskundigen, de psychoanalyse, de poëzie en een moderator gaan we deze angsten te lijf. 

De laatste avond staat in het teken van de bedreigde democratie. Lukt het de vrijheid van meningsuiting, het recht van demonstratie, de media en de onafhankelijkheid van de rechtspraak, in stand te houden? Wat kunnen we doen om deze democratische verworvenheden te verdedigen?
Moderator Judith Belinfante leidt het debat tussen dichter Maarten van der Graaff, socioloog en emeritus hoogleraar Abram de Swaan; klinisch psycholoog, psychoanalytisch psychotherapeut en psychoanalyticus Wouter Gomperts verzorgt het psychoanalytisch commentaar.

Deze reeks gesprekken is een samenwerking tussen Perdu en de Stichting Breukvlakken.

Het debat is via een livestream te volgen. Tickets kun je online bestellen.

Type:
debat
Wie:
Stichting perdu
Waar:
Online
Wanneer:
donderdag 1 juli 2021
Tijd:
20.00 uur

De Koning van Amsterdam – van straatschoffie tot multimiljonair is een nieuwe musical over het ongelofelijke levensverhaal van Maup Caransa, de meest flamboyante ondernemer die Nederland ooit heeft gekend. Gewapend met een droom én een ongekend geloof in zichzelf werd hij multimiljonair. Dit intrigerende epos over liefde, handelsgeest, oorlog en onmogelijke keuzes in het fascinerende decor van de stad Amsterdam van de jaren twintig tot tachtig wordt geregisseerd door Theu Boermans.
Henny Vrienten schrijft de muziek, Bernhard Hammer tekent voor het decorontwerp, Frans van Deursen maakt de liedteksten en acteurs Leopold Witte en Geert Lageveen zijn verantwoordelijk voor het script.

Het verhaal van Maup Caransa leest als de Nederlandse 'American Dream': een jonge man van Portugees-Joodse afkomst met een tomeloze ambitie werkt zich op tot dé vastgoedondernemer van Nederland. Amsterdam is Maups monopolie. Van het Amstelhotel tot het Rembrandtplein, hij bezit ze allemaal. Maar Maup worstelt met zijn identiteit en gaat gebukt onder een groot oorlogsgeheim, wat hij met niemand deelt. Volhardend als hij is weet hij zich uit iedere situatie te onderhandelen. Maar dan wordt De Koning van Amsterdam ontvoerd en moet hij de ultieme onderhandeling voeren, letterlijk voor zijn eigen leven,

Henny Vrienten: "Het verhaal van Maup Caransa raakt mij omdat onder de brutale vrolijkheid een gitzwart drama schuilt. Achter zijn publieke façade blijkt hij een écht mens te zijn", en regisseur Theu Boermans over de musical: "De Koning van Amsterdam is een aangrijpend, ontroerend en humoristisch verhaal over een geboren vrijbuiter en overlever."

Type:
theater
Wie:
De Koning van Amsterdam
Waar:
THEATER AMSTERDAM, Danzigerkade 5, 1013AP Amsterdam
Wanneer:
donderdag 30 september 2021 - donderdag 30 december 2021
Tijd:
14.30 en 20.00 uur. Check de data nauwkeurig, soms zijn er twee voorstellingen op één dag!
De Koning van Amsterdam, een voorproefje van 30 seconden!

Dit jaar is het 528 jaar geleden dat het Alhambra-decreet werd uitgevaardigd, waardoor Sefardische Joden werden gedwongen Spanje en vijf jaar later ook Portugal te verlaten, nadat ze daar vele honderden jaren hadden gewoond en bijdragen hadden geleverd aan het land. Meer dan 300,000 Sefardiem vluchtten om aan vervolging door de Inquisitie te voorkomen. Van hun magnifieke cultuur is op het Iberisch schiereiland vrijwel niets meer over.

Maar één singer-songwriter, Noam Vazana, heeft het haar doel gemaakt om de aloude Ladino taal van de Sefardiem weer tot leven te brengen.
Nani maakt een album in het Ladino met nieuwe liedjes die ze zelf heeft geschreven en gecomponeerd. Dat is de eerste keer in 500 jaar dat er nieuwe liederen worden uitgebracht in deze taal. Lees meer op nanimusic.com en hoor Nani vertellen over de achtergronden van haar nieuwe project!


Het lied gaat door

De Nederlandstalige chansonnière Lenny Kuhr heeft een heel eigen stijl en schrijft prachtige liedjes. Haar indringende teksten zijn intiem van sfeer en zijn fraai getoonzet.

Zelf zegt ze over deze theaterproductie: "In dit concert sta ik stil bij de duizenden dingen die voorbijgaan en bij dat wat nooit voorbijgaat. Het lied is hierbij de metafoor. De mens en de zanger vergaan, maar zoals de geest van de mens eeuwig is, is het lied dat ook. Het besef dat alle dingen komen en gaan binnen het tijdloze gegeven dat wij zijn, stemt tot weemoed en tot vreugde. En tot alle muziek die in dit programma te horen zal zijn."




Op zaterdag 10 juli is ze te horen in De Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44a in Amsterdam, zondag 25 juli in Theater Draad, Havenstraat 27A in Bussum en zaterdag 31 juli in Stadstheater Zoetermeer, Theaterplein 10 in Zoetermeer.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.