Acteur Chaim Topol, Tevje uit Fiddler on the roof, overleden

Gepubliceerd op: 16 maart 2023

Chaim Topol, de Israëlische acteur bekend van Fiddler on the Roof, is op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Alzheimer.

Net als Lex Goudsmit, Henk Poort en Thomas Acda in Nederland kroop Topol in Israël, Londen en Hollywood in de huid van melkboer Tevje. Hij raakte er internationaal bekend mee toen hij in 1971 dezelfde hoofdrol speelde in de filmversie van de musical.

Hij was geknipt voor de rol, omdat hij die daarvoor ook al jarenlang had gespeeld in Londen en op Broadway. In 2012 werd Topol door de Jerusalem Post "het beroemdste exportproduct van Israël sinds de Jaffa-sinaasappel" genoemd.

Fiddler on the Roof
Topol was vooral bekend van zijn vertolking van Tevje de melkboer, zowel op het podium als op het scherm. Hij speelde deze rol voor het eerst in 1966, in de Israëlische productie van de musical Fiddler on the Roof.

Een Amerikaanse theaterregisseur zag hem spelen en riep hem op auditie te doen voor de rol in Londen. Vanwege zijn ervaring in de Israëlische productie werd hij aangenomen en zodoende verhuisde hij naar Engeland om de rol te vertolken. Topol kreeg positieve reacties en de musical kreeg goede recensies. Een paar maanden later werd hij opgeroepen als reservist in de Zesdaagse Oorlog. Hij werd in een entertainmentgroep op de Golanhoogte gezet en keerde na de oorlog terug naar Londen, waar hij 430 uitvoeringen van Fiddler on the Roof speelde.

Hagana
Topol werd op 9 september 1935 in Tel Aviv geboren, in het toenmalige Britse Mandaatgebied Palestina, uit Oost-Europese ouders die waren geëmigreerd. Zijn Russische vader was een stukadoor en zijn moeder was een naaister. Ook was zijn vader actief bij de paramilitaire organisatie Hagana. Beiden waren in Warschau actief bij de zionistische jeugdbeweging Beitar en emigreerden begin jaren dertig naar het Mandaatgebied. Topol en zijn twee jongere zussen groeiden op in de arbeiderswijk Florentin aan de zuidkant van Tel Aviv.

Lees het volledige In Memoriam over Chaim Topol op de website van Jonet.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.