+ 972

Een digitale 'blind date' in dansvorm

Gepubliceerd op: 14 januari 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Dana Ruttenbeg en Netta Yerushalmy zijn twee vrouwelijke dansers van in de veertig. De een woont in Tel Aviv, de ander in New York City. Ze kenden elkaar niet en werkten nooit eerder samen, maar een uitnodiging van het American Dance Festival bracht daar verandering in: ze werden virtueel bijeengebracht om een digitale dansvoorstelling te maken. Deze 'blind date' werd vastgelegd in dagboekvorm.

De artistieke videodansvoorstelling +972 is het resultaat van praten en bewegen, van geeuwen en geklungel, van staren naar muren, naar de zee en naar elkaar. Terwijl de danswereld tot stilstand kwam, creëerden Dana en Netta een intiem document op dit uiterst delicate moment in ieders leven.

Dana Ruttenbeg is een Israëlische danseres en choreografe. Ze maakt onder meer choreografieën voor Batsheva Dance Company, IntimaDance Festival, International Exposure en Curtain Up Festival. Met haar werk wil ze alle zintuigen prikkelen en ze schuwt de humor niet. Veel van haar producties bestaan uit samenwerkingen met kunstenaars uit andere disciplines, waaronder theater, muziek, film en beeldende kunst.
Ook danseres Netta Yerushalmy werkt bij voorkeur multidisciplinair: ze leverde een bijdrage aan het Prismatic Park van kunstenaar Josiah McElheny, maakte de choreografieën voor videoclips van de Red Hot Chili Peppers, werkte samen met celliste Maya Beiser en componist Julia Wolfe en organiseerde lezingen aan het Instituut voor Cultureel Onderzoek in Berlijn.

De livestream van de dansvoorstelling +972 ging op 5 januari in première en is tot en met 19 januari online te bekijken.

Type:
dans
Wie:
+ 972 van Dana Ruttenbeg en Netta Yerushalmy
Waar:
Online
Wanneer:
dinsdag 5 januari 2021 - dinsdag 19 januari 2021

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.