Jihad van Liefde

"Omdat jouw verhaal ook het mijne is." - Mohamed El Bachiri

Gepubliceerd op: 22 juli 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Jihad van Liefde is een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Mohamed El Bachiri, die in 2016 zijn vrouw verloor bij de terreuraanslag van IS in de Brusselse metro. De voorstelling gaat over een gewone man die getroffen door het noodlot zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en verzoening en die menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde. Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.

George & Eran Producties (bekend van o.a. George & Eran lossen de wereldvrede op en George & Eran worden racisten) maakten een toneeladaptatie van het boek. Eran Ben Michael nam de regie op zich en de muzikale begeleiding was in handen van het Amsterdams Andalusisch Orkest. De voorstelling was in het vroege voorjaar van 2020 slechts een paar keer opgevoerd toen de coronamaatregelen van kracht werden.
Omroep NRT en NPO3 maakten echter ruimte voor meer kunst op tv en Jihad van Liefde werd nogmaals omgeschreven, nu in tv-vorm. De inspirerende verfilming, met George Tobal in de hoofdrol, kan nu door iedereen worden bekeken via NPO Start.

Type:
theater
Wie:
George & Eran Producties
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 22 juli 2021
Tijd:
dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.