Op zoek naar de identiteit van Mizrachiem

met Bart Wallet

Gepubliceerd op: 28 oktober 2021

In de derde lezing van de reeks Klassiekers van de Joodse Studies - jaar III, de Joden van de islam - gaat prof. Bart Wallet in op de zoektocht naar identiteit van Mizrachiem.

Hiervoor koos Bart Wallet de essays in On the Arab-Jew, Palestine, and Other Displacements: Selected Writings of Ella Shohat (2017) van de spraakmakende Israëlische cultuurcriticus Ella Shoat. Het boek werd in 2017 bekroond met de Middle East Monitor Palestine Book Award.

Een meerderheid van de Joodse Israëli’s stamt af van Joden afkomstig uit de Arabische en islamitische landen in het Midden-Oosten. Sinds de jaren 1970 worden zij Mizrachiem genoemd.

De wetenschappelijke studie van Mizrachiem is nauw verweven met activisme, waarbij wordt gestreden voor een betere maatschappelijke positie in de Israëlische samenleving. Die beide lijnen komen samen in het werk van Ella Shohat, de ‘godmother’ van Mizrachi studies. Haar verzamelde essays zijn scherp en kritisch en zijn onverminderd uitdagend. In deze lezing analyseren we Shohats inzet en het debat dat zij heeft losgemaakt.

Ella Habiba Shohat (1959) is schrijver, spreker, activist en hoogleraar culturele studies en vrouwenstudies aan City University of New York CUNY.
In haar essays poneert Shohat haar eigenzinnige en soms controversiële standpunten t.a.v. kolonialisme, oriëntalisme en nationalisme met betrekking tot het Joods-Palestijnse conflict.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.