The Man Who Sold Air in the Holy Land

Stories

Gepubliceerd op: 28 april 2022

The Man Who Sold Air in the Holy Land
Stories

Omer Friedlander

New York: Penguin Random House, 2022
Aantal blz.: 256
ISBN: 9780593242971

Ook als e-book verkrijgbaar

In prachtige, meeslepende en fantasierijke verhalen laat Omer Friedlander in de smalle straatjes van de oude stad van Jeruzalem, de desolate schoonheid van de Negevwoestijn en de uitgestrekte sinaasappelboomgaarden van Jaffa een bont gezelschap aan personages tot leven komen. Je ontmoet een gescheiden oplichter en zijn dochter, die lege flessen heilige lucht verkopen aan goedgelovige toeristen. Je leert een Libanese Scheherazade kennen die drie jonge soldaten in een gebombardeerd radiostation in Beiroet betovert. Je volgt een jongen die zich op gescheurde gymschoenen in het holst van de nacht op daken en stalen hijskranen waagt, terwijl hij zich de moed inbeeldt van een Pools-Joodse danseres tijdens de Sjoa. En je rouwt mee met een Israëlische 'peacenik' moeder bij een controlepost op de Westelijke Jordaanoever om de dood van haar zoon, een soldaat die in Gaza is gesneuveld.

Friedlanders verhalen bevinden zich op de grens van sprookjes en het echte leven; de broosheid, intimiteit, soms haast absurdistische humor en intense emoties, verwoord in prachtig proza.


"Wie het échte Israëlische leven wil begrijpen is bij The Man Who Sold Air in the Holy Land helemaal aan het goede adres. Friedlander verkent zijn geboorteland met gratie en mildheid en schuwt kritiek op het geweld van de historische en hedendaagse situatie niet, maar is daarbij nooit zwaar op de hand. Uiteindelijk geeft hij de lezers de kans om hun eigen oordeel te vellen over deze unieke leefwereld. Friedlander volgt de lijn van briljante, ingetogen Israëlische schrijvers als Amos Oz en David Grossman in het vastleggen van wat Israël zo uniek en bijzonder maakt, en doet dat in intelligent proza en subtiele karakteriseringen." (Ariel­la Carmell, redacteur bij Jewish Book Council)Op de website van de uitgeverij legt Friedlander in A Letter to Readers uit waarom hij zijn verhalen in het Engels schrijft en niet in zijn moedertaal, het Hebreeuws.

De Israëlische schrijver Omer Friedlander (1994) zag het levenslicht in Jeruzalem en groeide op in Tel Aviv. Hij behaalde een BA in Engelse literatuur aan de Universiteit van Cambridge, GB, en behaalde met een beurs van het Saul Bellow Fellowship een MFA aan Boston University. Zijn korte verhalen zijn veelvuldig bekroond en gepubliceerd in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en Israël. Friedlander woont momenteel in New York City.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.