Vlooienburg - de geschiedenis van een Joodse wijk

Archeologische vondsten die met nieuwe technieken en historische kennis opnieuw zijn onderzocht, vormen de puzzelstukjes die sam

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020

De aanleg van Vlooienburg begint rond 1600, als immigranten uit de Zuidelijke Nederlanden naar Amsterdam trekken. Zij kwamen oorspronkelijk uit Spanje en Portugal, waar ze de Inquisitie waren ontvlucht.

Tussen 1620 en 1750 komen duizenden Asjkenaziem (Hoogduitse Joden uit Midden- en Oost-Europa) naar Vlooienburg, dat zich ontwikkelde tot het centrum van de Amsterdamse Joodse gemeenschap, tot de Duitse bezetters hun anti-Joodse maatregelen en deportaties instelden. Na drie eeuwen was het hart van dit unieke stukje Joods Amsterdam tot stilstand gebracht.

Bij de aanleg van de metro in 1981-1982 werden twee complete huizenblokken van het 17de- en 18de-eeuwse Vlooienburg ontdekt, 150 huizen en 106 beerputten. De vondst was de sleutel tot het verleden van Vlooienburg.

De lokale televisiezender AT5 maakte een fraaie documentaire over de geschiedenis van deze roemruchte plek uit het Joodse verleden van Amsterdam.

Vlooienburg - de geschiedenis van een Joodse wijk

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.