Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, nieuws uit de boekenwereld, én deze week ook ramsj!

Gepubliceerd op: 13 mei 2021

Het spinnenweb

Joseph Roth

Amsterdam: Lj Veen Klassiek, 2021
Aantal blz.: 144
ISBN: 9789020416428

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Wilfred Oranje
Oorsponkelijke titel: Das Spinnennetz (1923)

Het spinnenweb is het duistere, visionaire debuut van Joseph Roth, een van de grootste literaire genieën van de twintigste eeuw.

In het middelpunt van de roman staat Theodor Lohse, een luitenant die teleurgesteld is teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog. In Berlijn raakt hij betrokken bij de activiteiten van een rechts-radicale, geheime organisatie die haar hoofdkwartier in München heeft en in contact staat met Hitler en Ludendorff. Als gedesillusioneerde, laffe meeloper belichaamt Lohse het fascistische gevaar in de eerste helft van de vorige eeuw. Met Het spinnenweb schetst Joseph Roth een huiveringwekkend realistisch beeld van de samenzweringen van radicaal-rechts die de Weimarrepubliek zouden ondermijnen en de weg zouden effenen voor Hitler en het nationaalsocialisme.

Het oeuvre van journalist en romancier Joseph Roth (1894-1939) leest als een treurdicht voor de kosmopolitische, tolerante, gedoemde cultuur van Centraal-Europa, die zijn hoogtijdagen beleefde vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Roth werd geboren uit Joodse ouders in Galicië, in het oostelijke deel van het Habsburgse keizerrijk. Hij diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het keizerlijke leger. Na de oorlog keerde hij terug naar Wenen. In 1920 vestigde hij zich als journalist in Berlijn, om Duitsland in januari 1933 voorgoed te verlaten. Vervolgens woonde en werkte hij afwisselend in Oostende, Amsterdam en Parijs, waar hij onder armoedige omstandigheden overleed.

Tevje de melkboer

Sholem Aleichem

Amsterdam: Lj Veen Klassiek, 2020
Aantal blz.: 912
ISBN: 9789020416350

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Willy Brill
Oorsponkelijke titel: Tevye der milchiker

Tevje de melkboer is wellicht het beroemdste personage van de Jiddisje literatuur: de viool spelende, uit de Bijbel citerende vader van zeven dochters die de inspiratie vormde voor de musical Fiddler on the Roof.
Door over de wederwaardigheden van zijn dochters te vertellen – en over hun in zijn ogen wisselende successen op de huwelijksmarkt – geeft Tevje indirect een inkijkje in de rijke tradities van de Oost-Europese sjtetl, maar ook in het oprukkende antisemitisme en de teloorgang van de Joodse leefwereld.

Het boek is een herdruk van de vertaling door Willy Brill uit 2008, de eerste die rechtstreeks uit het Jiddisj werd gemaakt.

Sjolem Aleichem was het pseudoniem van de van oorsprong Russische schrijver Sjolem Rabinovitsj (1859-1916). Hij vergaarde internationale roem als humorist en chroniqueur van het Oost-Europese Joodse leven, en omdat hij in de Joodse volkstaal, het Jiddisj, schreef. De monologen van Tevje over zijn zeven dochters ontstonden vanaf 1894 tot vlak voor zijn dood. 

Het einde van het verhaal

Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou

Amsterdam: Prometheus, 2021
Aantal blz.: 496
ISBN: 9789044645514

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Bart Kraamer
Oorsponkelijke titel: Slutet på historien (Pirat forlaget, 2020)

Na bijna vijftig jaar in ballingschap keert voormalig SS-officier Harald Lauritzen terug uit Argentinië. Zijn terugkeer zet het leven van de familie Lauritzen op zijn kop. Oom Harald is nog steeds een nazi, maar hij doet de familie een aanbod dat onmogelijk te weerstaan is. Er heerst opnieuw paniek in het advocatenkantoor van Eric Letang. Dit keer leidt de angst voor pedofielen tot een ware heksenjacht. De jaren negentig worden getekend door economische crisis en de ondergang van de sociaaldemocratie. Tegelijkertijd maken xenofobie en rechtse partijen hun opmars, een omwenteling die door velen wordt onderschat. Met het eindigen van de jaren negentig breekt er een heel nieuw tijdperk aan. Een tijdperk dat laat zien dat we niets hebben geleerd van onze geschiedenis.

Het einde van het verhaal is het tiende en laatste deel van De grote eeuw-reeks van Jan Guillou: de jaren 1901 – 2001 van de familie Lauritzen, verteld in tien schitterende romans in tien jaren. 

Jan Guillou (1944) is zonder twijfel de populairste schrijver van Zweden. Van zijn boeken werden alleen daar al meer dan tien miljoen exemplaren verkocht, en zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen. De reeks De grote eeuw is zijn meest ambitieuze literaire project tot op heden.

Maandag 10 mei werd met nogal wat tamtam de Libris Literatuur Prijs uitgereikt aan Jeroen Brouwers voor zijn roman Cliënt E. Busken
Maar er werd nóg een literaire prijs uitgedeeld, de Holocaust Literatuurprijs, een door Arnon Grunberg ingestelde literaire bekroning ter bevordering van de kennis over vervolging en vernietiging van de Europese Joden.

De prijs werd toegekend aan illustrator Guida Joseph voor haar boek De rode draad. Mantelzorg en kampsyndroom, memoir van een dochter.
De prijs zal om het jaar worden toegekend, vertelde Grunberg in het tv-programma OpEen van 10 mei.

Lees op het literaire weblog Tzum onder meer het juryrapport.

Saving Books, Embracing Yiddish and Cultural Identity is de titel van een online gesprek tussen Aaron Lansky (oprichter en president van het Yiddish Book Center, Amherst, MA) en Yoel Finkelman, curator van de Judaïca collectie van de National Library of Israel.

Beide heren zullen van gedachten wisselen over de manier om Jiddisje literatuur voor toekomstige generaties veilig te stellen. Er zijn ook plannen in de maak om een samenwerking aan te gaan met de NLI.

Dit online evenement vindt plaats op donderdag 20 mei om 20.30 uur.

Meld je aan op nli.org.il/en/visit/events/saving-books.

We maakten weer eens een virtueel rondje langs boekhandels die boeken in de uitverkoop hebben, en maakten een keuze uit de kwaliteitsramsj die we er tegenkwamen.

Ronen Bergman: Schaduwoorlog. Israël en het geheime liquidatieprogramma van de Mossad

Vanaf 1948 is de beveiliging van Israël in handen van de inlichtingendiensten Mossad, Shin Beth, Caesarea en het leger (IDF). In hun arsenaal zit één beproefd wapen: liquidaties. Schaduwoorlog geeft een unieke inkijk in de liquidatieprogramma’s: de successen, de missers, de invloed van de liquidaties op de Israëlische natie, het Midden-Oosten en de rest van de wereld.
De Israëlische onderzoeksjournalist Ronen Bergman (1972) kreeg de uiterst zeldzame medewerking van onder anderen Shimon Peres, Ehoed Barak, Ariel Sharon en Benjamin Netanjahoe, en van hooggeplaatste figuren uit de strijdkrachten en inlichtingendiensten. Bergman voert de lezer naar het hart van Israëls geheimste operaties.

ISBN: 9789046824009
Uitgegeven bij Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2018

Paula Shoyer: The Holiday Kosher Baker, Traditional and Contemporary Holiday Desserts 

Paula Shoyer heeft de recepten voor traditionele Joodse zoete gerechten grondig gemoderniseerd en nieuwe baksels ontwikkeld. Van de recepten zijn er 45 zodanig bewerkt dat ze koosjer voor Pesach zijn. Met Shoyers boek in de kast en in de keuken kun je voor alle jomtovdagen weer jaren vooruit. Goed om te weten: voor wie glutenvrij en (bijna) suikervrij wil of moet eten en voor mensen met notenallergie zijn er tientallen recepten in het boek opgenomen.

ISBN: 9781454907145
Uitgegeven bij Sterling Epicure, New York, 2013


Umberto Eco: De begraafplaats van Praag

Op magistrale wijze neemt Umberto Eco in dit boek de negentiende eeuw onder handen, misschien wel de meest megalomane eeuw aller tijden. Plaatsen van handeling: Turijn, Palermo en Parijs.
De geschriftvervalser Simone Simonini is een zeer nauwkeurig observator van zijn eigen tijd. Hij ziet veel, maar maakt nog veel meer mee. Steeds verder raakt hij betrokken bij het complot dat zal leiden tot de lasterlijke Protocollen van de Wijzen van Zion, die de gehele twintigste eeuw het antisemitisme zullen aanwakkeren.
De begraafplaats van Praag is een aangrijpende en belangrijke roman, die een verontrustend licht werpt op het Europa van de negentiende eeuw, met zijn talrijke complotten, aanslagen en samenzweringen. Is Simonini daar slechts zijdelings bij betrokken of is zijn invloed veel groter? De Protocollen zijn een vervalsing, maar van wie precies?

ISBN: 9789044628524
Uitgegeven bij Prometheus, Amsterdam, 2015

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.