De rode draad

Mantelzorg en kampsyndroom, memoir van een dochter

Gepubliceerd op: dinsdag 1 september 20, 17:00

De rode draad
Mantelzorg en kampsyndroom, memoir van een dochter

Guida Joseph

Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2020
Aantal blz.: 232
ISBN: 9789038808628

Guida Joseph (1949) werd opgeleid aan de Rietveld Academie en werkt sinds haar afstuderen in 1969 als illustrator voor kinderboeken, tijdschriften en televisie.


Het is niet makkelijk om een vader met een concentratiekampsyndroom te hebben. Vooral als je enig kind bent.
Guida Joseph had die rode draad van pijn en woede al onder ogen gezien en verwerkt, maar toen het vaderboek dicht kon - haar vader overleed in 2005 - ging het moederboek open.
Joseph nam de zorg van haar oude moeder op zich, overtuigd dat haar einde nabij was. Zo werd ze getuige van de wijze waarop moeder, licht dementerend, tamelijk alcoholistisch maar desondanks voorzien van een onwaarschijnlijke overlevingsdrang, de ouderdom inglijdt.
Het leverde irritatie, wanhoop en frustratie op, maar ook de inspiratie voor wat een schitterende graphic memoir vol inzichten en humor geworden is. Puttend uit een rijk palet aan grafische vormgeving vertelt Joseph hoe het is om te leven met deze zulke compliceerde ouders. Tekenen, zo zegt ze zelf, was voor haar een vorm van therapie.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.