Kunst en cultuur
Tentoonstelling in de Outsider Art Galerie in de Hermitage te Amsterdam
Gepubliceerd op: 21 oktober 2021
Het medium textiel is lang gemarginaliseerd in de kunst maar bezig met een opmars! Deze zomer lag de focus al op textiel bij het Outsiderwear Festival, waarbij ontwerpers en outsiderkunstenaars buitengewone ontwerpen presenteerden. In zekere zin bouwt de huidige tentoonstelling hierop voort, maar deze keer wordt uitdrukkelijk de artistiek vrije behandeling van textiel naar voren gebracht. Hoewel andere media, zoals verf, potlood en inkt sterker vertegenwoordigd zijn in de (outsider) kunst, werkt een groot aantal kunstenaars op een betekenisvolle manier met textiel.
De voor deze tentoonstelling uitgezochte werken geven inzicht in de diversiteit van de omgang met textiel. Er zijn verschillende werkwijzen te zien: er is genaaid, gebreid, getekend, geweven en geknoopt. Stoffen, draden en andere materialen zijn verwerkt in collages en oud materiaal is geupcycled. Het gebruik van geprefabriceerde stoffen met hun kleuren en patronen dwingt de kunstenaars intuïtief te reageren. Stoffen kunnen stijf, grof, zacht en fragiel zijn. Ze zijn voelbaar, kunnen krassen of de huid vleien.
Alleen al een blik op het materiaal triggert associaties. Veel van de deelnemende kunstenaars, zoals de Israëlische Naomi Schupper of Lavina Ngoesmin, hebben kledingresten, uitgeputte maar bezielde stoffen, opnieuw geïnterpreteerd én door hun creaties nieuw leven ingeblazen. Het kan soms een worsteling zijn, om te werken met wat er al is, om vooraf bepaalde structuren te verwerken en iets nieuws te creëren. In dit proces hebben de kunstenaars eigenzinnige objecten ontwikkeld, die zich losmaken van de oorsprong. Deze ontwikkeling kan soms maanden duren.
Het gebruik van textielmaterialen en -technieken maakt sterke expressiewijzen mogelijk, die vaak verder reiken dan het tweedimensionale én door de flexibiliteit van het materiaal sterk haptisch aanspreken. Ook kunnen ze draagbaar zijn, zoals de fantasierijke en schijnbaar uit een andere wereld ontstane pakken van Splitter Splatter, die hun draagbaarheid zal demonstreren op een event tijdens deze tentoonstelling.
De tentoonstelling is vanaf zaterdag 23 oktober geopend voor publiek. Events voor deze tentoonstelling worden aangekondigd in de nieuwsbrief.
Gil & Moti | Spreekuur
(Voor het bijwonen van dit evenement is een coronatoegangsbewijs (QR-code) nodig).
In een intieme setting in het Joods Historisch Museum krijgen bezoekers de gelegenheid vragen te stellen aan Gil & Moti en met hen in gesprek te gaan over een erfstuk. Centraal staan de eigen familieachtergrond en migratiegeschiedenis en daaraan verwante objecten. Tijdens dit spreekuur worden bezoekers uitgenodigd zelf een erfstuk mee te nemen en de verhalen daaromheen tot leven te brengen.
De kunstenaars:
Gil Nader (1968, Rishon Lezion) en Moti Porat (1971, Ramat Gan) komen uit Israël en wonen sinds 1998 in Rotterdam, waar ze aan het Piet Zwart Instituut studeerden. Naast een liefdesstel vormen ze ook het artistieke duo Gil & Moti, dat zoveel mogelijk als één entiteit leeft: ze kleden zich identiek en delen één bos sleutels, één portemonnee en één telefoon. Het kunstenaarsduo staat bekend om zijn totaalinstallaties: thematische multimediale tentoonstellingen waar vaak jarenlang onderzoek aan voorafgaat. Hun werk is persoonlijk en gaat over identiteit en de rol van het individu binnen de samenleving.
David Simon & Menno van der Reis (beter bekend als Cabaret Kwatsch) gaan weer live optreden met Kwatsch, op zondagavond 24 en 31 oktober in de Bibliotheek van Amstelveen, om 19.30 uur (aanvang voorstelling). De eindtijd ligt rond 21.00 uur. Entreeprijs is €18,- p.p. inclusief kopje koffie of thee. De voorstelling vindt plaats in de Bibliotheek van Amstelveen en heet dus ook Kwatsch in de Bieb.
Reserveren voor de nieuwe Kwatsch-voorstelling kan alleen via email: [email protected]
Stuur een mail naar bovenstaand mailadres waarin je duidelijk vermeldt of je 24 of 31 oktober wilt komen en ook het aantal kaarten. Als je dat doet, ontvang je een mailtje hoe je kunt betalen, namelijk via digitaal bankieren. Er is géén ‘cash’-kassa bij de ingang van de bibliotheek!
De Bieb bevindt zich in het Winkelcentrum Stadshart Amstelveen, Stadsplein 102, Amstelveen.