Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit de media

Gepubliceerd op: 17 juni 2021

"Muziek is een gebed zonder woorden", schrijft My Jewish Learning in het artikel Why Music is Fundamental to Jewish Prayer. In het Hebreeuwse numerologische systeem dat bekend staat als gematria, is de numerieke waarde van de woorden voor gebed, tefilla en lied, sjira, hetzelfde. Daaraan kun je zien dat muziek een vorm van gebed is en gebed een vorm van muziek.

De negentiende-eeuwse maquette van de Tempel in Jeruzalem was een pronkstuk uit de collectie van het voormalige Bijbels Museum in Amsterdam. Vanaf 21 juni wordt dit indrukwekkende object permanent tentoongesteld in het Utrechtse Museum Catharijneconvent.

Lees meer in Unieke maquette Tempelberg te zien in Catharijneconvent Utrecht op jonet.nl.

Gastro Obscura, de foodie-sectie van Atlas Obscura, schrijft in  Meet the Indispensable Bagel Rollers of NYC een fascinerend verslag van een bezoek aan Brooklyn Bagels in New York. "Machinale bagels kunnen niet tippen aan de enige echte, handgevormde!"

Make Your Own Gravlaks, kopt Tablet Magazine deze week bij het artikel plus recept van de Noorse Nina Lichtenstein! En deze Crescas-redacteur kan je verzekeren dat het a) helemaal niet ingewikkeld is en b) ongelofelijk veel lekkerder dan de voorverpakte winkelversie. Wel handig als je een halve zijde zalm neemt: een bad ...

Nog altijd wordt er intensief onderzoek gedaan naar de oorsprong van het coronavirus, en nog altijd zijn vleermuizen niet off the hook. In NoCamel verscheen vorige week het artikel Sick Bats Use Social Distancing To Prevent  Disease Outbreaks. Die gevleugelde zoogdieren hebben het beter begrepen dat vele tweevoeters ...

De nieuwe Israëlische regering zonder Bibi Netanjahoe is een feit, maar wie zijn de mannen en vrouwen die de komende jaren (fingers crossed) het land gaan besturen? In 9 firsts you should know about Israel’s new government stelt Israel21C de coalitie voor. Naftali Bennett heeft in zijn zeer veelkleurige, ruim bemenste ploeg onder meer een flink aantal juristen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.