Steinway’s Lunchconcerten

Twee jonge Israëlische pianisten 'in concert'

Gepubliceerd op: 18 februari 2021

Omer Klein

Yaron Kolhberg

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Aan het begin van de eerste lockdown, in maart 2020, werd de onlineserie Steinway’s Lunchconcerten opgezet als platform voor (jonge) artiesten die op de Steinway piano spelen. Zo konden zij op alternatieve wijze blijven optreden voor publiek. Elke dag om 13.00 uur ging een nieuw pianoconcert in première. 

Dit project bleek enorm succesvol en heeft veel muziekliefhebbers en artiesten geholpen om deze moeilijke tijd door te komen. Nu de regels in steeds meer landen aan het veranderen zijn en de lockdown op sommige plaatsen zelfs werd opgeheven, is de organisatie gestopt met het uploaden van nieuwe content. Gelukkig is er een enorme databasis van de reeds gegeven concerten, van in totaal meer dan honderd zeer getalenteerde pianisten.
Zo kun je gratis concerten bekijken van onder meer Vladimir Mogilevsky, Sinziana Mircea, Rámon Valle, Jeungbeum Sohn en de Israëli’s Omer Klein en Yaron Kohlberg.

Omer Klein wordt gezien als meesterpianist van de huidige, ruimdenkende jazzgeneratie. Op zijn albums verenigt hij tijdloze lyriek, hedendaagse blues en grenzeloze invloeden. Klein had altijd al een grote liefde voor popliedjes van bijvoorbeeld The Beatles. Herkenbare melodieën in combinatie met vrije improvisatie zijn daardoor het handelsmerk van de pianist geworden. Voor zijn Steinway’s Lunchconcert maakte hij dan ook een eigen arrangement van het Beatles nummer ‘While My Guitar Gently Weeps’.

Yaron Kolhberg speelde reeds in veertig landen, verspreid over vijf continenten. Als solist stond hij onder meer in Carnegie Hall in New York, het Kremlin in Moskou, de UN Hall in Genève, de Verboden Stad in Beijing, en het Israëlische parlement. Sinds twee jaar is hij tevens artistiek directeur van de prestigieuze Cleveland Piano Competitie. In zijn concerten combineert hij het klassieke genre met nieuwe arrangementen van populaire- en wereldmuziek. Tijdens zijn Steinway’s Lunchconcert speelt hij onder andere Brahms’ Intermezzo op. 118, NO. 2 in A-majeur en het Hebreeuwse liedje Hava Nagila. 

Type:
muziek
Wie:
Steinway’s Lunchconcerten
Waar:
Online
Wanneer:
vrijdag 19 februari 2021
Tijd:
Dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.